VadeVi
Més de la meitat de vinya catalana és ecològica

Aquest divendres 21 d’abril s’ha presentat l’informe 2022 sobre la producció agrària ecològica de Catalunya. Entre els resultats, un titular destacat: “durant el 2022 el nombre d’operadors ecològics de Catalunya va créixer un 1,6%, cosa que ha permès superar els 5.000 operadors, un màxim històric“. Així ho confirmava la directora general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Elisenda Guillaumes, qui també ha assenyalat que el cultiu ecològic més desenvolupat a Catalunya és la vinya, “que amb més de 29.000 hectàrees, ja representa el 51,2% del total de vinya de Catalunya, el 19% de la vinya ecològica total d’Espanya i el 5,3% del total de vinya ecològica del món”.

S’apropen a l’objectiu del 25% de SAU l’any 2030

Guillaumes també ha subratllat que “la superfície agrària ecològica total inscrita en el registre és de més de 272.000 hectàrees. “Si hi descomptem la superfície boscosa, obtenim la Superfície Agrària Utilitzada, que ha passat ja de les 242.000 hectàrees, i que representen aproximadament el 23% del total d’aquesta superfície”. “Ens estem apropant cada vegada més a l’objectiu de la Unió Europea de tenir el 25% de la Superfície agrària utilitzada ecològica l’any 2030″, afegia.

Per la seva banda, el president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), David Torrelles, que ha presentat l’informe estadístic, ha destacat la resistència del sector ecològic davant les crisis, ja que “les xifres globals del sector bio ha continuat creixent, tant en operadors que s’hi dediquen, com en superfície de cultius, en ramaderia i en activitats agroalimentàries de transformació”. Torrelles ha afegit que “els 1.190 milions d’euros de volum de facturació del sector ecològic situa Catalunya com el primer mercat de productes ecològics de l’Estat i del sud d’Europa”.

En relació amb la superfície en ecològic, l’any 2022 s’ha tancat amb 272.883 ha inscrites, significant un augment del +0,81% respecte a l’any anterior, segons dades de l’estudi. En la darrera dècada, la superfície agrària ecològica a Catalunya gairebé s’ha triplicat.

La directora general d’Agricultura i Ramaderia i el president del CCPAE durant la presentació de les dades | Foto: Govern

La vinya, el cultiu majoritari

Deixant de banda la superfície de pastures, prats i boscos, pel que fa a cultius productius, l’any 2022 s’ha arribat a les 71.788 ha, que representa un augment del 6,08%, molt més pronunciat que el de la superfície agrària total. D’entre els cultius majoritaris, apunten en l’estudi el creixement, durant l’any passat, dels conreus de cítrics (286 ha, +13%), de fruits secs (4.311 ha, +8,97%), de vinya (29.082 ha, +7,07%) o d’oliveres (9.801 ha, +1,4%). El cultiu majoritari és la vinya, assenyalen, amb el 51,2 de la superfície de tots els cultius bio de la terra.

D’entre les principals agroindústries ecològiques, destaquen el creixement dels cellers (369 empreses, +6,65%), els olis (134 empreses, +6,35%) o la comercialització i distribució (632 empreses, +4,64%). També van créixer les activitats d’importació (158 empreses, +10,49%) i d’emmagatzematge (309 empreses, +5,1%). Pel que fa al volum de facturació del sector ecològic -no valor de consum, que seria major-, el darrer exercici econòmic comptabilitzat, l’any 2021, va tancar-se amb un creixement anual de quasi un 20%. Catalunya va assolir la xifra rècord de 1.190 milions d’euros facturats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa