VadeVi
Mesurar i minimitzar la petjada de carboni del vi
  • CA

Mitjançant un conveni de col·laboració entre l’Obra Social “La Caixa” i la Diputació de Tarragona, està a punt de concloure aquest mes de març un estudi científic que es va iniciar el passat mes de juny i que desenvolupa la Fundació Parc Tecnològic del Vi (VITEC), ubicada a Falset. El projecte s’anomena “Celler Sostenible: reducció de la petjada en el procés d’elaboració del vi”.

L’estudi respon a la problemàtica que actualment tenen els cellers elaboradors, especialment els més petits, a l’hora de fer front als costos derivats de la implantació de sistemes que permetin reduir l’impacte ambiental que produeix la seva activitat.

El projecte planteja dues línies de treball per minimitzar l’impacte ambiental que comporta l’elaboració del vi: per una banda reduir les emissions de diòxid de carboni, que es generen amb la producció de l’energia que requereixen els cellers per a poder desenvolupar la seva activitat, i per altra la reutilització de l’aigua que s’empra en aquest procés.

Per assolir aquest objectiu, VITEC ha dissenyat una metodologia que implica a diversos elaboradors de la demarcació de Tarragona, de les cinc DO: Tarragona, Conca de Barberà, Montsant, Priorat i Terra Alta.

Els cellers tenen un paper molt actiu en aquest projecte, ja que són els encarregats de facilitar les dades bàsiques que determinen l’afectació mediambiental que comporta l’elaboració del vi.

En total s’han seleccionat vint cellers, quatre de cada una de les Denominacions d’Origen de la demarcació. El seu paper consisteix en aportar informació sobre la gestió de l’aigua i de l’energia que realitzen. Mitjançant una enquesta s’ha pogut conèixer el volum de producció, els consums energètics, la procedència de l’aigua i el destí un cop ha estat utilitzada i s’ha convertit en residual. També s’ha obtingut informació sobre bones pràctiques per a la minimització del consum de l’aigua, així com les mesures de prevenció de la contaminació de aquesta. A més, es vol quantificar el consum d’energia i obtenir un inventari dels equips de climatització amb l’objectiu de poder valorar si són els adequats en cada cas.

La fase final de l’estudi consistirà en la comparació dels resultats obtinguts i l’elaboració de conclusions. L’informe final detallarà la problemàtica actual sobre la gestió de l’aigua i l’energia als cellers de la demarcació, al mateix temps que inclourà un procediment estandarditzat de treball. L’objectiu final d’aquest estudi també inclou l’edició d’una guia de bones practiques per al sector.

A més es preveu implantar l’aplicatiu informàtic que permetrà que els diferents cellers puguin tenir coneixement de la seva situació respecte al conjunt del sector. Aquesta eina innovadora permetrà que l’elaboració del vi a les nostres comarques sigui més respectuosa amb el medi ambient.

Cal tenir en compte que en un futur immediat, la sostenibilitat en l’elaboració del vi serà un factor decisiu al mercat mundial. Per una banda s’esta desenvolupant legislació a diferents estats que exigiran que a l’etiquetatge s’especifiqui la petjada de carboni, el CO2 generat en tot el procés d’elaboració i distribució de cada producte. Concretament, l’Estat francès ha desenvolupat la llei Grenelle, que a partir d’enguany pretén generalitzat l’etiquetatge amb el càlcul d’emissions.

Per altra banda, distribuïdors d’arreu del món ja comencen a exigir aquesta informació als seus proveïdors. Tesco demana aquesta informació com a requisit obligatori per a treballar amb ells. I no oblidem que Tesco és un dels grans distribuïdors de vi al Regne Unit, que és l’estat que importa més vi del món.

Cadenes franceses con Casino i Leclerc ja expliciten als tiquets de compra la petjada de carboni de cada compra i la cadena més gran del món, la nord-americana Walmart també ho demana als seus proveïdors.

Molts elaboradors de vi xilens, australians i de Nova Zelanda ja ofereixen aquesta informació i han aplicat plans concrets de reducció d’emission, mentre que a Catalunya només alguns grans grups han fet accions parcials al respecte.


La petjada de carboni cada cop està més present en el sector vitivinícola FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa