VadeVi
El míldiu, el protagonista negre de la verema 2020
  • CA
Detall d'un pàmpol afectat pel míldiu
Detall d’un pàmpol afectat pel míldiu

!--akiadsense-->

La verema del 2020 serà recordada per ser la de les mesures de la Covid-19 i per l’afectació de míldiu que ha patit una bona part de la vinyes catalanes. Segons dades del departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya, ha arrasat més de la meitat de la collita en aproximadament 11.000 ha., amb explotacions on les pèrdues han arribat al 100% de la collita. El míldiu ha estat especialment cruent en les explotacions basades en l’agricultura ecològica.

Aquesta és una malaltia de la vinya produïda per fongs. Curiosament va arribar a Europa procedent d’Amèrica, juntament amb els empelts que es portaven per evitar la fil·loxera. Sortosament es va trobar un remei prou ràpidament per guarir-la, pel que no va resultar un problema greu.

Pot arribar a afectar a totes les parts verdes del cep, pel que quan es produeix i no es pot controlar, és especialment greu. En la seva versió més comú, la produïda pel fong Plasmopara Viticola, afecta a les fulles i als raïms. És senzill de detectar-la visualment perquè produeix a les fulles es produeixen unes taques on hi ha una pèrdua de color i en el cas dels raïms s’observa un borrissol de color grisós. El míldiu provoca que les fulles del cep s’assequin i no puguin fer la fotosíntesi, i això afecta directament en la producció del raïm.

La producció de Juvé i Camps caurà prop d'un 70% per míldiu aquest 2020
Raon de Juvé i Camps afectat pel míldiu | @juveycamps

!--akiadsense-->

És més probable que aquesta malaltia es produeixi en regions de clima càlid i humit. Normalment inicia la seva activitat a la primavera, quan en aquesta estació es donen les condicions ambientals favorables pel desenvolupament d’aquest fong. Aquestes condicions són que els brots tinguin 10 cm o més, que es donin unes precipitacions superiors a 10 litres per m2 i que la temperatura mitja superi els 10ºC, és el que es coneix com la regla 3×10. Aquestes condicions són els indicadors a partir dels quals cal fer tractaments preventius de la malaltia.

És una malaltia molt agressiva i desenvolupament molt ràpid, amb condicions d’humitat relatives superiors al 75% i temperatures entre els 12 i els 30ºC el desenvolupament diari de la malaltia pot ser superior al 25%. Per tan és clau tractar-la preventivament, doncs si s’arriba a desenvolupar és molt difícil poder-la aturar, especialment en vinyes de conreu ecològic, on els tractament són molt més limitats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa