VadeVi
Millorar la competitivitat del sector vitivinícola, principal objectiu del nou Parc Tecnològic del Vi de Falset
  • CA

El nou Parc Tecnològic del Vi (VITEC) de Falset ha obert portes amb l’objectiu de ser un centre de referència per a la recerca i la innovació tecnològica del sector vitivinícola català. Tot i que el projecte es va iniciar el 2005 i ja fa dos anys que s’hi treballa, les instal·lacions del nou centre de Falset, impulsat per la Universitat Rovira i Virgili (URV), es van posar en marxa el 3 d’agost passat. Tal com ha explicat el director executiu de VITEC, Sergi de Lamo, en una visita per a la premsa el Parc “no genera coneixement”, sinó que es dedica a “fer útils” les investigacions dutes a terme per la URV i altres institucions de recerca, per tal que “la innovació porti a una millora de la competitivitat” del sector.

Així, segons ha explicat De Lamo, les investigacions que es fan a la URV i altres institucions de recerca es posen a la pràctica al Parc Tecnològic del Vi perquè puguin servir a les necessitats del sector –pagesos, viticultors, cellers, enòlegs i empreses-. “L’objectiu final és que el sector vitivinícola es guanyi millor la vida, ja que hi ha un sector potent, tot i que amb sobreproducció i que pateix molt la crisi”, de manera que “és molt important que la innovació porti a una millora de la competitivitat”, ha manifestat.

El Parc Tecnològic del Vi se centra en quatre eixos de treball: la viticultura de precisió, que consisteix en parametritzar el comportament de les vinyes per homogeneïtzar-les i aconseguir així el millor vi possible; l’anàlisi sensorial, que se centra en tot allò relacionat amb els tastos de vi; l’elaboració de vins, per aconseguir millorar-los en funció de les varietats de raïm; i l’estudi dels tancaments, és a dir, dels taps amb què es tanquen les ampolles, ja que cada vi en requereix un de diferent i és un àmbit en què hi ha molts problemes, com ara de fongs.

El projecte del VITEC, infraestructura única a l’Estat espanyol, ha suposat una inversió de prop de 3,8 milions d’euros, finançats íntegrament per les anualitats 2005, 2006 i 2008 de la convocatòria d’infraestructures de Parcs Científics i Tecnològics del Ministeri de Ciència i Innovació. L’edifici del centre té 1.200 metres quadrats i compta amb laboratoris, cambres fredes, una sala de tast, una sala de microvinificacions i despatxos. El VITEC generarà una trentena de llocs de treball qualificats en els pròxims cinc anys –ara hi treballen deu persones-.

Actualment, l’activitat del Parc se centra en l’execució de projectes de recerca i desenvolupament per a cellers i viticultors de diferents DO catalanes i enguany el Parc preveu assolir els 400.000 euros de contractació. De Lamo ha destacat que el centre “ha anat signant contractes” amb empreses, una dotzena dels quals ha qualificat de “potents”.

El VITEC es gestiona a través de la Fundació Parc Científic i Tecnològic de la Indústria Enològica, que actualment està formada per la URV, l’IRTA, l’INCAVI, la DOQ Priorat, les DO Montsant i Terra Alta, el Consell Comarcal del Priorat i l’Ajuntament de Falset. Tot i així, De Lamo ha destacat que el VITEC pretén ser “una finestreta única”, de manera que poc a poc es vagin incorporant a la Fundació tant institucions de recerca com agents del sector vitivinícola.

De fet, l’Institut Català del Suro ja ha anunciat la seva incorporació per aquest 2009, mentre que l’any vinent s’hi afegiran la Universitat de Lleida (UdL) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). “També treballem perquè la resta de les DO de Tarragona i de Catalunya i, més endavant, també de fora, s’integrin a la Fundació perquè serà la millor opció per assegurar la transferència del coneixement a tot el sector”, ha afegit De Lamo.


El director executiu de VITEC, Sergi de Lamo (esquerra), i el director científic del Parc, Joan Miquel Canals (dreta), mostren la sala de tasts del centre FOTO: CRISTINA FORNÓS / ACN

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa