Mont Marçal Crianza 2009: fets i no promeses

El Mont Marçal Crianza 2009 té una maduració de vuit mesos en bota de roure americà. Foto: VADEVI.cat

Mont Marçal Crianza 2009

DO Penedès

PVP Aprox. 8 €

Etiquetat en català, castellà i anglès

Tel.: 938 918 281

Web: www.mont-marcal.com

El celler Mont Marçal elabora els seus vins i caves amb el raïm de les 40 hectàrees pròpies, més el que han de comprar a altres viticultors per arribar al volum de producció actual. Disposen de vinyes de les varietats autòctones macabeu, xarel·lo, parellada i ull de llebre, a més d’altres varietats d’origen francès com la chardonnay, la sirà, la merlot i la cabernet sauvignon.

Precisament amb aquestes dues últimes és amb les que elaboren aquest negre de criança, que ha estat vuit mesos en bóta de roure americà. L’ús d’aquestes dues varietats d’origen francès -merlot i cabernet sauvignon- pot ser criticable per no reflectir prou l’origen català d’aquest vi, però no és pot pas considerar estrany, atès que entre les dues sumen 2.800 hectàrees del total de 4.900 que hi ha plantades amb raïm negre a la DO Penedès, més de la meitat. Així que tot i l’aparent contradicció, en realitat és gairebé el cupatge estàndard a l’indret.

És un vi de color atractiu, amb el centre de la copa de color de cirera madura i el voraviu de robí. A les aromes hi ha fruita vermella moderadament madura, cirera, magrana i síndria, tocs especiats de canyella i torrat lleu de la criança, i un punt final lleument vegetal que refresca. A la boca té nervi, amb una entrada de mig cos, una sensació llaminera i alhora fresca, i un final llarg i amb un punt astringent agradable.

No és el millor vi negre del Penedès -a 8 euros tampoc ho pretén- però si que és un vi de qualitat, ben elaborat, amb matisos i, agradi o no, representatiu dels negres locals, perquè és l’estil que s’ha imposat en aquest indret les últimes dècades i el que seguirà havent-hi mentre no siguin realitat les proves que s’estan duent a terme amb altres varietats autòctones com la sumoll o la garnatxa, que encara continuaran essent minoritàries unes quantes dècades més. Sí es que mai deixen de ser-ho.

Nou comentari