VadeVi
Montserrat Tura: “Els poderosos sempre collen als que treballen directament la terra”
  • CA
Montserrat Tura amb el seu llibre República Pagesa
Montserrat Tura amb el seu llibre República Pagesa | Tot Sant Cugat

!--akiadsense-->

El divendres 20 de setembre es presenta el llibre “República Pagesa” de l’exconsellera Montserrat Tura a Vilobí del Penedès, en una jornada de debat i reflexió sobre la crítica situació que estan patint els viticultors del cava. En declaracions a Vadevi, l’exconsellera Montserrat Tura considera que el preu de compra de raïm és el que dona més o menys marge econòmic per a les grans empreses. “Hi ha una constant que es repeteix, els poderosos econòmicament sempre collen als que treballen directament la terra”. Per aquesta “injustícia”, considera que s’hauria de demanar responsabilitat social a les grans empreses, com Freixenet i Codorníu. També considera que s’hauria demanar als viticultors una major iniciativa per no dependre dels grans productors. “En d’altres comarques hi ha més elaboració pròpia” i aquest seria l’element central.

“Catalunya necessita que les persones que conreen la terra es guanyin la vida. Sense ells la terra erma i el bosc improductiu ho ompliran tot. No podem seguir sense un projecte que reconegui la importància de la pagesia”, assegura.

Montserrat Tura Camafreita (1954), consellera d’Interior de la Generalitat (2003-2006) i de Justícia (2006-2010), ha escrit un llibre de records familiars que parla sobre les lluites dels treballadors dels camps, dels pagesos sense terres pròpies que els terratinents collaven. El llibre publicat per Editorial Pòrtic, del grup 62, amb el subtítol “Vindicació del catalanisme rabassaire”, va rebre el premi Carlos Rahola d’Assaig 2017. Amb una extensió de 328 pàgines, parteix de la història del seu avi, Feliu Tura Valldeoriola, dirigent del moviment rabassaire, dels pagesos que no tenien terra en propietat i que treballaven terres arrendades pel contracte de rabassa.

La tinença de la terra continua marcant, de fons, un dels grans qüestions estructurals dels viticultors del Penedès. A finals del segle XIX i principis del segle XX, amb la fil·loxera, els propietaris van buscar noves formes de millorar les rendes, sense treballar les terres, abolint els contractes antics que tenien amb els pagesos, una situació que va generar un gran conflicte econòmic i social per a totes els famílies pageses.

El llibre de la Montserrat Tura analitza totes aquestes qüestions històriques que van afectar a la seva família. Davant el conflicte de la terra, els pagesos es van organitzar impulsant el sindicat Unió de Rabassers. L’avi de l’exconsellera va ser un dels fundadors més actius. A part, es van impulsar cooperatives i es fan fixar estratègies d’autogestió davant la indiferència i l’omissió de les administracions i institucions públiques. Segons el pròleg, l’exconsellera confessa: “L’humil casa pairal del líder rabassaire va ser escorcollada sovint i els seus llibres i la seva correspondència els van cremar en diverses ocasions”. En el seu llibre es demostra que sense el compromís dels pagesos, no s’hauria pogut impulsar el catalanisme progressista.

El llibre es presentarà a les 19.30 h al local Jaume Via (al costat de l’Ajuntament de Vilobí del Penedès). A continuació hi haurà un debat sobre “El futur dels pagesos al Penedès”, sobre com hauran de fer front els viticultors les pròximes collites, mirant de buscar les seves estratègies per superar la crisi dels preus del raïm. En el debat, intervindran: Isabel Vidal, cap sectorial de la vinya i el vi del sindicat JARC, Maria Rovira, membre de la Unió de Pagesos, Josep Maria Albet i Noya, viticultor, elaborador de vi de la DO Penedès i expresident de la DO Penedès, i Damià Deàs, representant de les caves Vilarnau i president de l’Institut del Cava. L’acte està organitzat per ERC de Vilobí del Penedès, amb la col·laboració de Tot República.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa