Jaume Rovira, enòleg de Jean Leon del Penedès durant més de trenta anys, ha mort aquest dimarts a l’edat de 78 anys. Rovira es va incorporar al projecte al 1969 i en va formar part fins que es va retirar l’any 2006, malgrat sempre va continuar estretament vinculat al dia a dia del celler.

Rovira, a més a més de ser l’enòleg, va ser la persona de confiança i ma dreta del propietari i una persona clau en l’aventura vitivinícola que el santanderí, instal·lat a Hollywood, va iniciar al Penedès amb la idea d’elaborar vins de la seva propietat.

Jaume Rovira, al centre, al costat de Mireia Torres | web Jean Leon

Així en parlen en un article del mateix celler dedicat a “persones inspiradores“.

A principis dels anys seixanta, Jean Leon tenia clar que volia elaborar el millor vi per oferir als selectes clients del seu restaurant a Los Angeles. No va parar fins a trobar la millor terra. Va arribar al Penedès i Jaume Rovira recorda que “va comprar els terrenys per uns 6 milions de pessetes. Va deixar 100 mil pessetes de paga i senyal i al cap d’un any va signar les escriptures. Va comprar unes terres que alguns deien que estaven maleïdes. En set anys va fer calamarsa cinc vegades. Ningú donava un duro per aquell projecte”.

El Jaume en aquell temps tenia 21 anys. Ho tenia tot per fer. Fins i tot el servei militar. Estava estudiant enologia però li faltava algun curs. “Recordo que el dia que vaig conèixer a Jean Leon em va dir que no em preocupés. Que fes tot el que havia de fer. Hi havia temps per a tot. Plantarien al 63 i al 69 farien la primera verema”. I així va ser. El Jaume va acabar els estudis, va estar en contacte permanent amb Jean Leon i el 1969 va entrar a formar part del celler, regentada en aquell temps per Jean Leon i dos dels seus germans.

Rovira reconeix que “els inicis van ser molt complicats, però va ser una etapa molt bonica de la meva vida”. Recorda el dia en el qual van decidir arrencar els ceps locals i replantar-los amb varietats franceses. “Vam agafar el cotxe i ens vam anar a Bordeus i Borgonya a buscar-les. Ens van estafar i ens van vendre sarments secs i en mal estat. Com no ens els volien canviar, vam decidir recollir-los de manera clandestina “. Recorda que un dia, a la nit, se’ls va acostar un cotxe.El Jaume estava enmig d’una vinya i Jean Leon, mort de por, va marxar i el va deixar tirat. “Tot i que va tornar al cap d’una estona“, apunta el Jaume, “l’enuig em va durar uns dies però al final el Jean em va demanar disculpes”.

Des de les xarxes de Jean Leon s’ha acomiadat de l’enòleg dient que “avui és un dia trist per a tot l’equip”, recordant la seva “energia i carisma” i agraint “haver compartit i ensenyat tant”. “T’enyorarem”, conclouen.

També els seus companys de l’Associació Catalana d’Enòlegs n’han lamentat la pèrdua en un post que han compartit a les xarxes socials.

La vetlla es farà al tanatori de Vilafranca del Penedès aquest dimecres 8 de desembre a partir de les 15:00h de la tarda i l’enterrament tindrà lloc demà dijous a les 10:00h.

EPD.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa