VadeVi
Neix ‘Espiells Terra de Vi’ per a impulsar i protegir la zona vitícola nord de l’Alt Penedès
  • CA
El territori d'Espiells Terra de Vi
El territori d’Espiells Terra de Vi | Cedida

!--akiadsense-->

Neix l’associació Espiells Terra de Vi en el territori situat entre els termes municipals de Sant Sadurní d’Anoia, Gelida i Sant Llorenç d’Hortons, al nord de l’Alt Penedès. Un territori “privilegiat i singular, amb caràcter i tradició agrària i vitivinícola, de gran valor paisatgístic, que és la base per a una industria agrària i agroalimentària innovadora, de proximitat i gran exportadora”, expliquen en un comunicat.

L’associació té la voluntat de conservar, donar continuïtat i impulsar les realitats que la fan avui un territori d’èxit, preservant la unitat i connectivitat dels espais agraris, reconeixent aquest entorn com a bé d’interès general. Volen que esdevingui una protecció efectiva com un recurs natural essencial, font d’aliments, i com un element de conservació de la cultura, i la biodiversitat.

Espiells Terra de Vi vol preservar els sòls sobre els que s’hi desenvolupen aquests espais vitícoles, generadors de productes de gran valor afegit, contribuint a la preservació i la millora dels valors paisatgístics i ambientals associats, i obrint aquest territori a la societat que l’envolta i el valora.

Així mateix, també pretén impulsar el coneixement i l’activitat educativa en matèria agrària i vitivinícola, i dinamitzar l’activitat econòmica, afavorint la continuïtat de les empreses arrelades en aquest territori, les quals amb els seus productes el donen a conèixer arreu del món. En coherència, vol posar en valor el patrimoni construït, gestionar el respecte per les condicions ambientals i la conservació de la biodiversitat i tenir la capacitat de generar serveis complementaris per a la societat.

L’Associació s’assenta sobre 7 pilars que conformen la identitat d’aquest territori: història, patrimoni i cultura; paisatge i sostenibilitat ;coneixement i formació; agricultura i viticultura; cellers, empreses agràries i agroalimentàries;, enoturisme i serveis; entitats i associacions locals.

Actualment compta amb una superfície agrícola continua de més de 2000 hectàrees, al voltant de més de 20 Masies, l’escola de viticultura d’Espiells, empreses i cellers, i recolzat per les entitats i associacions locals, així com els ajuntaments dels municipis que l’integren, Sant Sadurní d’Anoia, Sant Llorenç d’Hortons i Gelida.

Aquesta proposta, que aflora des del territori, té la voluntat d’acollir‐se a la llei dels espais agraris, aprovada per la Generalitat de Catalunya el 17 de juny de 2019, a través de la figura d’un pla territorial agrari específic que integri i preservi aquests valors.

Estan integrades a l’Associació les masies històriques amb tradició vitinícola: La Casa Vella d’Espiells, Can Llopart de les Alzines, Can Prats, Can Mus, Can Claramunt, Can Pujades, Can Canyes, La Cova, Can Rovira, Can Batllevell, Can Rius, Can Mata, Can Font, Can Miquel de les Planes, Can Castany, Can Toni Llopart, Can Martí de Baix, Can Bosc d’Anoia, Can Pascual de Gelida, Can Bosc, Can Rimundet, Can Rossell de la Llena.

Més de 30 viticultors que composen més de 2200 hectàrees de vinya en un primer àmbit i poden arribar a les 3000 hectàrees en un segon àmbit i els cellers, Vins El Cep, Vilarnau, Juvé i Camps, Sumarroca, Codorníu, Raventós i Blanc, Torelló, muscàndia, Torné Bel, Monistrol i Can Pasqual de Gelida.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa