Han passat vint anys des d’aquelles primeres converses entre la família Suqué Mateu i RCR Arquitectes -reconeguts amb el prestigiós Premi Pritzker– en què ja es començava a dibuixar un projecte que es volia integrar dins l’edifici històric ‘La Granja’ d’Adolf Florensa. Aquest mes de maig de 2022, superats uns tres anys d’obres, s’ha pogut finalment donar per inaugurat el nou celler de Perelada, un ambiciós projecte que ha suposat una inversió de més de 40 milions d’euros i que reforça el compromís de la família amb el municipi empordanès, amb el qual ja els lliga prop de cent anys -estan a portes de celebrar el centenari de la seva fundació l’any 1923.

Sigui com sigui, aquest dimarts 10 de maig ha tingut lloc la posada de llarg del nou espai, en un acte dirigit a premsa al matí, i a les autoritats -encapçalades pel MH President de la Generalitat, Pere Aragonès, a la tarda. Els seus responsables s’han mostrat pletòrics davant un resultat que consideren òptim des de totes les vessants projectades. El punt de partida, l’enològica, tenint en compte que el vi és l’eix vertebrador de tot plegat; però hi sumen el valor de la sostenibilitat, de l’enoturisme i sobretot un alt valor arquitectònic, amb una execució feta per un premiat equip d’arquitectes olotins, a partir d’un concepte d’impacte ambiental mínim i en un sentit tribut al terroir i al paisatge.

D’esquerra a dreta: Eugeni Llos, Javier Suqué, Rafael Aranda i Delfí Sanahuja | cedida

“La construcció d’aquest celler és la realització d’un somni“, coincidien les diverses veus del projecte. Javier Suqué, president de Perelada, n’era un, també Eugeni Llos, director del Grup, qui apuntava que “suposa un abans i un després per Perelada però també per l’Empordà”; i s’hi sumava Rafael Aranda, un dels arquitectes responsable, qui ha agraït la confiança de poder dur a terme “aquest projecte tant important dins el nostre territori”. I afegia, “hem volgut explicar la veritat de l’entorn, transmetre l’essència de la terra a partir d’espais que, més enllà de complir les funcionalitats necessàries, transmetin sentiments i emocions”.

Sala de botes Perelada
Sala de botes del nou celler del Grup Perelada | cedida

També Delfí Sanahuja -enòleg de Perelada- insistia en aquest element emocional que se suma a la vessant enològica, de la qual ell s’encarrega des de fa anys. Sanahuja també ha explicat que les instal·lacions ja fa dos anys que hi vinifiquen els seus vins -des de la campanya 2020-, però que precisament l’any vinent, coincidint amb el centenari, sortiran a la llum alguns dels primers vins que han reposat i fet criança en els dipòsits de les noves instal·lacions, a part d’un vi especial per commemorar precisament els cent anys de vida de Perelada. En total, disposen de 188 dipòsits de vinificació de diverses mides que combinen materials com l’inoxidable i el roure majoritàriament d’origen francès.

“El nou celler ens permetrà passar de vins excel·lents als excepcionals“, apuntava l’enòleg. I tot plegat, “mantenint ferm el nostre compromís respecte a no deixar mai d’innovar i sorprendre amb vins de la terra, caràcter definit i aprofitant al màxim les característiques excepcionals del territori”, comentava.

El projecte, a més a més, farà una aposta molt important per l’enoturisme. El departament, liderat per Maria Baró, permetrà conèixer i visitar les instal·lacions, el Castell, així com tastar alguns dels seus vins. L’activitat enoturística arrencarà amb l’arribada de l’estiu.

Instal·lacions del nou celler del Grup Perelada | cedida

Certificació Leed Gold i llegat de futur

El Grup fa, amb aquest projecte, una important aposta per la sostenibilitat, i així els ho reconeix la certificació LEED Gold, màxima qualificació mundial en edificació sostenible, i de la qual en són el primer celler europeu en aconseguir-la. N’acredita, i així ho comparteixen, els “alts estàndards d’ecoeficiència energètica de les instal·lacions en termes de construcció, funcionament i manteniment”.

“Amb el nou celler, dirà Javier Suqué, president del Grup Perelada, escrivim un nou capítol en la història de l’Empordà, una terra per la qual la nostra família aposta des de fa tres generacions i en què s’han elaborat vins des de l’Edat Mitjana”, apunta. I continua: “És, al meu parer, un dels projectes d’àmbit europeu més interessants de l’última dècada i cristal·litza la vocació fundacional de la nostra empresa en l’elaboració de grans vins, com també la nostra convicció d’evolucionar gràcies a l’experimentació i la innovació”.

Suqué ha insistit que aquesta inversió “constitueix un llegat per a les generacions futures“, entenent que aquest és un projecte que ha de beneficiar tot el conjunt de l’Empordà. “La nostra família sempre ha tingut la vocació de fer coses pel territori, i pensem que amb aquest celler podem aportar molt de valor a la producció vitivinícola de la regió”.

En aquest sentit, afegia, també ha de permetre posicionar l’Empordà al món, i apuntava el fet que malgrat un 70% dels vins del territori es venen a mercat local, entenen que ha arribat el moment d’obrir-se al món i intentar promocionar-se mirant enfora, creixent en promoció i activitats que els doni a conèixer més enllà de les seves fronteres. “Hem de parlar amb la DO i trobar la manera de fer-nos més internacionals“, concloïa Suqué.

Nou comentari

Comparteix