VadeVi
Nous ajuts per fomentar l’ús de most concentrat rectificat en escumosos
  • CA
La vinya és un dels cultius tradicionals de la DO Terra Alta
Vinyes de la Terra Alta | DO Terra Alta

!–akiadsense–>

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat ha convocat els ajuts de minimis per a la utilització de most concentrat rectificat en l’elaboració de vins escumosos de qualitat corresponents a 2021. L’import total d’aquesta convocatòria és de 300.000 euros, ampliable, i el termini de presentació de sol·licituds és de 15 dies naturals, des de l’endemà de la publicació, per tant, a comptar des de dissabte 20 de febrer.

L’objecte d’aquests ajuts és fomentar la sostenibilitat en l’activitat d’elaboració de vins escumosos de qualitat mitjançant l’ús de most concentrat rectificat (MCR) produït amb raïm apte d’una Denominació d’Origen Protegida per part dels elaboradors que tinguin les seves instal·lacions a Catalunya; i se’n poden beneficiar persones físiques o jurídiques que compleixin amb aquests dos requisits.

Els beneficiaris han de realitzar la compra del MCR objecte dels ajuts i el seu pagament entre l’1 de gener i el 31 de març de 2021, ambdós inclosos, i justificar-los davant del DARP abans del 29 de maig de 2021. L’ajut té caràcter de subvenció per a la compra de MCR com a ingredient del tiratge i del licor d’expedició utilitzat en l’elaboració de vins escumosos de qualitat amb els esmentats requisits. L’import de l’ajut serà de com a màxim el 65% del cost de compra del MCR, amb una quantia màxima per beneficiri de 100.000€; i als efectes d’aplicació del percentatge de l’ajut, es tindrà en compte un preu màxim d’adquisició de 3 €/kg.

El sector dels vins escumosos a Catalunya

Dues terceres parts de la producció vinícola del país és en forma de vi escumós, sobretot de Cava. I una part molt destacable prové de vinyes ecològiques. Catalunya no és zona productora de sucre i s’ha d’adquirir a zones llunyanes, especialment en la producció de vi escumós de qualitat ecològic. La substitució del sucre per most concentrat rectificat (MCR) procedent de zones geogràficament més properes al lloc d’elaboració del vi escumós de qualitat representaria una millora mediambiental molt important, en la línia del foment de la bioeconomia circular i d’una producció més sostenible i de reducció d’emissions de carboni.

En aquest sentit, aquesta pràctica hauria de permetre la reducció de la utilització de sucre que prové de zones llunyanes, sent una actuació és coherent amb l’orientació de l’estratègia plantejada per les institucions europees adreçada a obtenir aliments més sostenibles. Aquesta inciativa va ser una proposta de l’Associació d’Empreses de Cava (AECAVA) en les Cimeres del Cava, que es va estudiar conjuntament amb l’INCAVI, i es va incloure en el Pla de Xoc del Govern de la Generalitat de Catalunya per a ajudar el sector vitivinícola. És una mesura estratègica de futur que pot afegir valor al producte, i que impulsa la bioeconomia circular, en el marc de l’estratègia de transició cap a un model de sostenibilitat establert en el Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya que impulsa el DARP.

Les sol·licituds per a participar en la convocatòria pública d’aquests ajuts s’han de presentar per mitjans telemàtics mitjançant la pàgina https://seu.gencat.cat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa