VadeVi
Nova eina per consultar dades de volum i valor del vi català amb DO
  • CA

El director general de l’INCAVI, Salvador Puig, i el cap de Secretaria de l’entitat, Xavier Agell, han presentat aquest matí en roda de premsa una nova eina per conèixer les dades de comercialització i valor del vi amb DOque s’elabora a Catalunya. L’aplicació, oberta i disponible per a tothom a través de la web de l’INCAVI, mostra xifres de volum i valor de 611 cellers de totes les denominacions d’origen del país, excepte Alella, on encara estan en procés de recollida, i el Cava fet a Catalunya, malgrat existeix la voluntat d’incorporar-les totes dues en un futur proper per tal d’oferir una radiografia més completa del sector.

L’eina proporciona dades sobre ampolles comercialitzades per països, valor, preu mig d’ampolla, tipologia de vins, entre d’altres, així com la seva comparativa amb els darrers anys. Són xifres que, segons Agell, representen el 90-95% de la producció catalana de vi tranquil i que arriben directament dels cellers canalitzades per les DO que els emparen. “És un nou exercici de transparència per què tothom qui ho vulgui o necessiti consultar les dades pugui tenir-hi un accés fàcil”.

Són dades que parlen de l’origen, de vendes, de valor i mercats principals on es consumeix vi català”, explica el director, “que complementen les proporcionades per Nielsen sobre el consum de vi català en els diversos canals”. Puig ha afegit que “les xifres d’ambdós canals estan en força sintonia i confirmen la tendència que el sector es reforça al mercat interior català” i ha anunciat que en breu donaran a conèixer l’últim informe Nielsen corresponent al període novembre 2019-2020.

Tornant a l’aplicació, també s’ha fet èmfasis que malgrat ara per ara és molt manual, ja està previst digitalitzar-ne el procés per tal que cada celler pugui incorporar les actualitzacions al Registre Vitivinícola de Catalunya de manera més pràctica i sobretot més àgil.

Últimes dades publicades, les de 2019

Les darreres dades disponibles en la nova eina són les corresponents a 2019, i les comparatives permeten fer una mirada enrere fins el 2015. En global, es posa de manifest davallades generals en tots els mercats (estatal, UE i països tercers), amb l’excepció del català, on s’ha incrementat facturació i el preu mig per ampolla, que se situa als 3,274€.

El cert és que les xifres globals mostren una davallada general per motius que, segons el director, poden tenir a veure amb les males anyades (sequera i míldiu) que va afectar la campanya 2017 i 2018. Malgrat tot, el missatge que donen és d’optimisme perquè consideren que amb els anys, el que sí es va consolidant és la tendència a lincrement del valor del producte en mercat català, que ha passat del 2,83€/ampolla al 2015, als 3,274€ al 2019.

Les xifres del 2020 es podran consultar a mitjans d’aquest any i la situació provocada per la Covid19 no fa esperar bones notícies. “Fins que tinguem les dades no podem confirmar res, però està clar que els resultats no seran bons. El canal Horeca, interior i exterior, està molt tocat però també és cert que les dades d’exportació no han estat tant dramàtiques com les que podríem esperar”, ha conclòs el Director.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa