El mercat del vi català és tant dinàmic com divers, i no només dona la benvinguda a les noves anyades, sinó que cada cop està introduint (o recuperant) noves elaboracions, edicions limitades o projectes singulars de la mà d’un o altre celler del país
A continuació en recollim algunes de les novetats més recents.

Jean Leon experimenta amb la garnatxa blanca
El celler penedesenc Jean Leon presenta el nou vi experimental GB-21. El setè de la col·lecció que en aquesta ocasió s’he elaborat amb garnatxa blanca de l’anyada 2021 i del qual només se n’ha produït 3.034 ampolles.
Seguint la filosofia de la gamma experimental del celler, que consisteix segons els responsables en vins efímers i artesanals, de producció molt limitada i dels que només s’elabora una anyada, les enòlogues Mireia Torres, directora de Jean Leon, i Montse Escoté han volgut “experimentar en aquesta ocasió amb la garnatxa blanca per mostrar el potencial d’aquesta varietat mediterrània al Penedès i elaborar un vi amb personalitat“.
El raïm s’obté d’una petita vinya de sòl argilenc situada a Masquefa, a uns 260 metres d’altitud i fa criança en dipòsits d’acer inoxidable durant quatre mesos. GB-21 és el nou exponent de la col·lecció de vins experimentals de Jean Leon, que ret homenatge a la versió més intuïtiva i decidida del seu fundador. Els altres vins de la gamma són tots monovarietals ja sigui de ceps autòctons (xarel·lo, sumoll i malvasia de Sitges) o bé de varietats franceses (cabernet franc, chenin blanc i petit verdot). Cada any, des del 2016, el celler del Penedès ha presentat un d’aquests vins al mercat, batejant-los amb les inicials de la varietat i l’anyada: X-16, CF-15, SM-16, MS-18, CB-19, PV-20 i la seva nova incorporació GB-21.

Nou Corpinnat amb esperit jove, i relleu generacional
Nadal ha triat la malvasia de Sitges i l’esperit jove del nou Corpinnat Plot Twist per anunciar la continuïtat a l’empresa de la quarta generació de la família, representada per Mireia Nadal. Plot Twist és un nou escumós multivintage de les collites 2015, 2016 i 2017, i de llarga criança, que s’incorpora per “enriquir la gamma de Corpinnats del celler i apropar-se al públic jove com un escumós cremós i refrescant”.
Elaborat amb un 43% de parellada, un 26% de xarel·lo, 27% de macabeu i un 5% de malvasia de Sitges, aquest nou Corpinnat “vol atrapar el consumidor que busca un producte fresc i sense complexes”, diran des del celler, però “sense renunciar a les característiques que sempre han fet de Nadal un celler de referència: varietats històriques de producció ecològica i collita pròpia, vinificació a la propietat i llargues criances”.
El procés de creació d’aquest nou Corpinnat va ser fruit de les llargues converses entre l’enòleg i propietari del celler, Xavier Nadal, i la seva filla Mireia, que va voler incorporar la malvasia de Sitges en un cupatge tradicional per aportar-li una personalitat més juvenil.
El Cava Cabaret de Castell d’Or

Castell d’Or s’ha inspirat en el moviment artístic nascut a París a finals del segle XV a l’hora de definir i identificar una de les darreres novetats en vi escumós. El Cava Cabaret rememora aquelles tavernes on s’hi reunien escriptors, actors, músics i artistes per compartir inquietuds i idees culturals; i s’inspira en “l’essència i la passió que tots ells compartien per la vida a l’hora de deixar espai als desitjos i escollir una manera de viure autèntica”, diran des de la cooperativa. I per complementar-ho, el presenten amb un a etiqueta molt singular de vellut vermell.
El Cava Cabaret està elaborat amb la tríada tradicional de xarel·lo, macabeu i parellada, tot de collita pròpia.
Castell d’Or és l’herència de les primeres cooperatives fundades a finals del s. XIX i principis del s. XX i en l’actualitat està conformada per un total de 16 cooperatives, que representen més de 2.200 famílies pageses de Catalunya.
Nou Dolç de Foc Espurnes

La família Roqueta (Abadal) i David Seijas (Gallina de Piel Wines) continuen amb la seva aliança i ara presenten Dolç de Foc Espurnes, el segon vi del projecte “Dolç de Foc” iniciat l’any 2016. La passada tardor es presentava el Dolç de Foc Flama, una reinterpretació d’una recepta històrica de la família Roqueta i de la qual se’n van elaborar 258 ampolles numerades.
Després de la reinterpretació, i fruit del coneixement d’aquesta tècnica, Dolç de Foc Espurnes esdevé la reinvenció del concepte del vi bullit i neix amb l’objectiu d’apropar aquest tipus de productes al consumidor actual.
El projecte Dolç de Foc “recupera una tradició ancestral a la comarca, i a la vegada és un homenatge a la cultura popular catalana, a la manera de celebrar les festes i de compartir els àpats”, diran des del celler.