El director general de l’Incavi, Oriol Guevara, explica aquesta integració: “Tenim l’encàrrec del govern de fusionar-nos amb l’IRTA, però serà un procés llarg i complex, ja que s’ha de fer mentre l’Incavi segueix treballant”.

Entre les complicacions que hi haurà per dur a terme la integració, hi ha les de tipus legislatiu: “Caldrà modificar lleis, ja que l’Incavi té capacitat legislativa pel que fa al sector de la vitivinicultura, i l’IRTA no té aquesta capacitat”, diu Guevara. De fet, caldrà reformar la mateixa llei d’ordenació vitivinícola del 2002, que estableix que “l’Institut Català de la Vinya i el Vi es configura com un organisme autònom, de caràcter administratiu, amb autonomia econòmica i financera, i personalitat jurídica pròpia”.

Tot i les complicacions, el que més crida l’atenció és la falta de resposta per part del sector vitivinícola, que arrossega una llarga crisi estructural, a la qual s’ha afegit la crisi actual, i que necessita tot el suport de l’administració. Només la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha mostrat la seva preocupació davant d’aquesta decisió. Pel seu director, Josep Pere Colat, “és imprescindible que el pla de reestructuració garanteixi la continuïtat de les accions que s’havien endegat”.

El coordinador nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, opina: “Si només es tracta d’una racionalització de la despesa, hi estem d’acord. Ara bé, s’ha de tenir clar que per sortir de la crisi s’ha de recolzar el sector productiu, i aquí sí que no valen retallades”.

Per la seva part, Joan Huguet, president de la patronal Unió Vinícola del Penedès, diu que el preocupa si al final els pressupostos es veuen afectats, però que “no és important de qui depèn l’Incavi, sinó quina feina fa, i al final la conselleria d’Agricultura és la que acaba decidint”. El cert és que, per primer cop des del 1980, en què va ser creat l’Incavi, Catalunya no disposarà d’un eina específica per al sector de la vitivinicultura.


Reunió executiva del Govern en què s’ha decidit el Pla de racionalització del Sector Públic FOTO: EFE

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa