
!--akiadsense-->
El Gran Premi del Jurat, principal guardó del Most Festival 2017 i dotat amb 1.000 euros, ha estat pel film portuguès Setembro a vida inteira, d’Ana Sofia Fonseca. La pel·lícula és un retrat personal, en format documental, de la poc coneguda cultura del vi a Portugal, a través de les seves vinyes i qui les treballa.
Aquest cap de setmana el setè Most, Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava, ha tancat portes després de 10 dies de cinema i vi a diferents espais del Penedès i del Priorat que han acollit uns 5.300 espectadors, xifres que pràcticament repeteixen l’èxit de l’any anterior i que suposen una fita doble, tenint en compte les dificultats de programació i públic derivades del moment polític actual al país.
La sessió de cloenda, plena de noms propis, ha comptat amb l’estrena a Catalunya de Tierra firme, de Carlos Marqués-Marcet, i la presència del director. Abans de la projecció, en una gala conduïda per l’actriu Anna Ycobalzeta, s’han entregat els dos Premis Most 2017 a dues institucions del cinema català. El periodista cinematogràfic Jaume Figueras i l’actor Francesc Orella han rebut de la mà dels directors del festival, Xavi Fornos i Manel Balaguer, sengles guardons honorífics, entrega de premis que ha acompanyat la dels films guanyadors d’enguany en les dues seccions competitives: Collita i Brot.
Balanç molt positiu
El codirector del Most, el director del VINSEUM, Xavi Fornos, ha valorat molt positivament l’edició, qualificant-la d’“èxit absolut.” Fornos entén que, tot i la situació política a Catalunya, “el Most segueix convencent a la majoria dels públics, que han respost molt positivament”. “Això és la demostració de l’encert en la selecció de treballs escollits de Gran Reserva, Brot i Collita. Les sensacions recollides entre públic assistent són millors que mai tant pel que fa a la qualitat de les pel·lícules com per l’organització del propi Most, i gràcies també a la presència d’una seixantena de convidats que formen part dels films projectats i que venien d’indrets com Catalunya, Portugal, Estats Units, Itàlia, Uruguai, etc.” Considera, per altra banda, que “la novetat del país convidat ha sigut un èxit, gràcies en bona part als elaboradors i les institucions públiques que han vingut a representar aquest país a casa nostra”, fórmula que, creu s’ha de repetir de cara a futures edicions per a la internacionalització del festival.
Pel que fa a la valoració del també codirector, responsable del Cince Club Vilafranca, Manel Balaguer, constata que el festival té “una salut de ferro”. Quant a contingut i seccions, Balaguer valora molt positivament el creixement de número d’espectadors a moltes de les sessions, i destaca la consolidació del festival en aquesta setena edició, públic del qual “sempre encoratja a seguir”. Avança, per altra banda, que l’organització del Most té la intenció de fer un salt important de cara a futures edicions, creixent quant a “ressò i continguts” per a “seguir engrescant a la gent”

!--akiadsense-->
Palmarès de l’edició 2017 del Most Festival
COLLITA 2017
GRAN PREMI DEL JURAT
Setembro a vida inteira, d’Ana Sofia Fonseca
PREMI AL MILLOR TREBALL DE FICCIÓ
Soury, de Christophe Switzer
PREMI AL MILLOR TREBALL DOCUMENTAL (ex aequo)
Decanted, de Nicholas Kovacic
La guerre du vin, de Sébastien Le Corre
PREMI PROJECCIÓ INTERNACIONAL
Bitter Grapes, de Tom Heinemann
PREMI ARRELS
L’aviador, de Manel Cortés
PREMI AL MILLOR TREBALL PROMOCIONAL
Habitació 16, de Pepe Camps Farran
PREMI VI CATALÀ (ex aequo)
Les arrels, de Xavier Moreno
Vermut Montseta, d’Elisenda Trilla Ferré
PREMI SOSTENIBILITAT (ex aequo)
Vino e sostenibilità, d’Emilio Suraci
Saving Wine (Le vin en ebullition), de Philippe Prieto i Samuel Toutain
BROT 2017
PREMI DEL JURAT
Ni una sola línea, de Víctor E. D. Somoza
MENCIÓ ESPECIAL DEL JURAT
Leni K, d’Alberto Taibo Piñeiro
PREMI DEL JURAT JOVE
Popoff, de Domingo de Luis
PREMI DEL PÚBLIC-PREMI DOMÈNECH VIDAL
17 años juntos, de Javier Fesser