VadeVi
La parella perfecta: Coca de Llavaneres i Escumós Brut 21 d’Albet i Noya
  • CA
La coca de Llavaneres és la parella perfecta del Clàssic Penedès Brut 21 d’Albet i Noya
La coca de Llavaneres és la parella perfecta del Clàssic Penedès Brut 21 d’Albet i Noya

!–akiadsense–>

Des de Vadevi i Vadegust us volem fer la vida una mica més fàcil. És una època complicada i ja hem acabat les idees per suplir a casa les activitats que normalment fèiem a fora. És per això que us fem la proposta definitiva: unes combinacions fàcils amb les que hi guanya tothom. Us suggerim un vi català per maridar amb un producte català. Sense cuinar. Una combinació per gaudir a casa i que us donarà plaer, que us farà quedar bé amb la gent del vostre entorn i que activarà la compra de productes i vins de proximitat que estan passant un moment delicat. I tot això sense moure-us de casa.

Som-hi doncs! Avui coca de Llavaneres i Escumós Brut 21 d’Albet i Noya Clàssic Penedès.

Una imatge clàssica dels diumenges i festius al carrer de Munt de Sant Andreu de Llavaneres és veure passejar veïns del poble i visitants forans que porten a la mà un paquet rectangular amb l’embolcall de la pastisseria Sala. Són els clients d’aquesta pastisseria que puntualment han acudit a la cita de comprar una coca de Llavaneres, les postres més famoses d’aquesta població maresmenca, altrament coneguda pels seus pèsols garrofals.

La pastisseria Sala de Sant Andreu de Llavaneres és un negoci familiar de llarga tradició al poble, amb una historia que es remunta a més de 200 anys. La recepta de la coca de Llavaneres es va crear al 1955, quan al capdavant de la pastisseria Sala hi havia Gaspar Sala Ros, a partir de l’encàrrec d’una família benestant de Barcelona que volia unes postres noves per un casament. Posteriorment la va comercialitzar amb molt d’èxit a la pastisseria.

Amb el temps, la fama d’aquesta coca ha traspassat els límits de la població i s’ha estès per tot Catalunya. Avui dia aquesta coca forma part del patrimoni dolç de Catalunya i n’han fet versions una infinitat de forneries i pastisseries, tot i que la Coca de Llavaneres autèntica està certificada amb una marca de garantia de qualitat i només es pot elaborar en obradors de pastisseries artesanes que es trobin ubicats dins el terme municipal de Sant Andreu de Llavaneres.

L’any 2012, als seus 89 anys, l’Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres va reconèixer la figura de Gaspar Sala Ros guardonant-lo amb el Premi de la Coca d’Or per tota una vida de dedicació al gremi pastisser i a la vila de Sant Andreu de Llavaneres. Va morir l’any 2014.

La coca de Llavaneres s’elabora amb pasta de full farcida de crema pastissera i massapà que està decorada amb sucre i pinyons. És una coca dolça i molt llaminera sense resultar gens embafadora. És important que no sigui excessivament gruixuda.

El Clàssic Penedès l’Albet i Noya Brut 21 és la parella perfecta de la Coca de Llavaneres

!–akiadsense–>

Són unes postres contundents que s’han d’acompanyar d’un vi que tingui la consistència i la potencia que calen per equilibrar-les. La millor tria sense cap mena de dubte és un escumós. I si hi ha un escumós que li vagi com anell al dit a la coca de Llavaneres aquest és l’Albet i Noya Brut 21, un Clàssic Penedès guanyador enguany del Premi Vinari d’Or al Millor Escumós Reserva amb la collita 2017.

Aquest escumós creat fa dues dècades per celebrar el canvi de mil·lenni està elaborat amb un cupatge de parellada i chardonnay que li confereix una personalitat molt singular. La criança de més de 24 mesos amb que surt del celler fa que tingui un carbònic format per petites bombolles fines i juganeres, que en aterrar a la llengua aporten una textura cremosa que juntament amb la seva acidesa li donen frescor i la capacitat de netejar la boca del sucre i de la untuositat que ha deixat el farcit de la coca.

El seu pas de boca és de caràcter afruitat, marcat per la intensitat que li aporta el chardonnay i el contrapunt de finor de la parellada, que el fan molt agradable. El seu final lleugerament dolcenc, a part de fer-lo llaminer, es combina de manera excel·lent amb el gust que ens ha deixat la coca, formant tot plegat un conjunt que convida a repetir.

Coca de Llavaneres i Albet i Noya Brut 21, quina millor combinació per tancar un àpat de celebració!

Coca de Llavaneres

Carrer Munt, 36, Sant Andreu de Llavaneres

Telèfon: 937 92 60 48

Lloc web: https://www.instagram.com/pastisseriasala/

Escumós Brut 21 d’Albet i Noya

57% Chardonnay, 43% Parellada

> 18 mesos d’envelliment en rima

Celler Albet i Noya

Web: https://albetinoya.cat/brut21.php

Recupereu altres lliuraments de “La parella perfecta” de Vadevi i Vadegust i agafeu idees per fer a casa:

Ostra del Delta amb el vi Coca i Fitó d’Or

Llonganissa de Vic amb Casa Mariol Syrah Reserva 2015

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa