VadeVi
La parella perfecta: Foie gras sencer d’Ànec de l’Empordà i Aymar Reserva Única 2013
  • CA
Aymar Reserva Única és el Gran Vinari Escumós dels Premis Vinari 2020
Aymar Reserva Única és el Gran Vinari Escumós dels Premis Vinari 2020 | Instagram

!–akiadsense–>

Des de Vadevi i Vadegust us volem fer la vida una mica més fàcil. És una època complicada i ja hem acabat les idees per suplir a casa les activitats que normalment fèiem a fora. És per això que us fem la proposta definitiva: unes combinacions fàcils amb les que hi guanya tothom. Us suggerim un vi català per maridar amb un producte català. Sense cuinar. Una combinació per gaudir a casa i que us donarà plaer, que us farà quedar bé amb la gent del vostre entorn i que activarà la compra de productes i vins de proximitat que estan passant un moment delicat. I tot això sense moure-us de casa.

Som-hi doncs! Avui foie gras sencer d’Ànec de l’Empordà i Aymar Reserva Única 2013.

El foie gras (fetge gras) d’ànec, o bé d’oca, és un clàssic de la gastronomia més gurmet. A Catalunya la cria d’aquestes aus s’ha fet tradicionalment a l’Empordà, segurament per la similitud climàtica d’aquesta comarca amb el departament francès de Les Landes, d’on són originaris els ànecs de la raça Mulard, la més idònia per elaborar foie gras.

Des dels anys 80, Ànec de l’Empordà desenvolupa la seves activitats de cria i elaboració de productes derivats de l’ànec de raça Mulard de manera tradicional, prioritzant la innovació i millora constant de les instal·lacions per poder oferir un producte excel·lent.

El seu foie gras sencer, micuit o en conserva, és un producte elaborat de manera artesanal que fa lluir qualsevol taula on sigui servit. El millor moment d’assaborir-lo és a l’inici de l’àpat, quan el sensors del gust en la boca estan més sensibles. El seu gust és intens i saborós, però delicat a la vegada, i la seva textura és ferma però fundent i untuosa a l’entrar en contacte amb l’escalfor de la boca.

Foie gras sencer d’Ànec de l’Empordà

!–akiadsense–>

La tradició indica que el foie gras s’ha maridar amb vins dolços i aromàtics, com són els famosos vins de la denominació d’origen Sauternes, a la regió francesa de Bordeus. Però una alternativa sublim a aquest maridatge tradicional és acompanyar el foie gras amb un escumós. Això sí, l’escumós ha de ser un escumós de molta llarga criança.

La vinositat d’aquests escumosos augmenta a mesura que van madurant oferint un conjunt aromàtic on les notes afruitades madures, que recorden les confitures i melmelades, es complementen amb les aromes oxidatives i les provinents de la descomposició dels llevats (autòlisi) formant un conjunt idoni per acompanyar les característiques organolèptiques del foie gras.

L’Aymar Reserva Única 2013 del celler Aymar, guanyador del Gran Vinari d’Or al Millor Escumós del 2020, és un escumós Clàssic Penedès que en aquests moment té una criança en ampolla de més de 80 mesos. Elaborat exclusivament amb la varietat xarel·lo de vinyes velles, de més 70 anys de vida, és un escumós de carbònic delicat que malgrat la seva llarga criança encara conserva una acidesa que li atorga frescor i és capaç d’equilibrar la untuositat que el foie gras ha deixat a la boca, al mateix temps que les notes derivades de la llarga criança, amb records de brioxeria i llevats, saben combinar-se per contrast amb les aromes i sabor del foie gras per crear un conjunt sensorial molt plaent.

Més maridatges

Recupereu altres lliuraments de “La parella perfecta” de Vadegust i Vadevi i agafeu idees per fer a casa:

Ostres del Delta de l’Ebre amb Coca i Fitó d’Or

Llonganissa de Vic amb Casa Mariol Syrah Reserva 2015

Coca de Llavaneres i Escumós Brut 21 d’Albet i Noya

Torró d’Agramunt i Llàgrimes de tardor Mistela Negra

Coca de recapte i vi novell negre

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa