VadeVi
La parella perfecta: llonganissa de Vic amb Casa Mariol Syrah Reserva 2015
La llonganissa de Vic marida amb Casa Mariol Syrah
La llonganissa de Vic marida amb Casa Mariol Syrah

!--akiadsense-->

Des de Vadevi i Vadegust us volem fer la vida una mica més fàcil. És una època complicada i ja hem acabat les idees per suplir a casa les activitats que normalment fèiem a fora. És per això que us fem la proposta definitiva: unes combinacions fàcils amb les que hi guanya tothom. Us suggerim un vi català per maridar amb un producte català. Sense cuinar. Una combinació per gaudir a casa i que us donarà plaer, que us farà quedar bé amb la gent del vostre entorn i que activarà la compra de productes i vins de proximitat que estan passant un moment delicat. I tot això sense moure-us de casa.

Som-hi doncs! Avui llonganissa de Vic amb Casa Mariol Syrah Reserva 2015, Premi Vinari de Bronze 2020 Negres de Guarda.

Si fem una safata amb els millors embotits curats que s’elaboren arreu, no hi pot faltar la Llonganissa de Vic. És la reina dels embotits catalans. Els embotits es van crear a partir de la necessitat de conservar les carns procedents de la matança del porc, una de les activitats tradicionals i més arrelada a les masies catalanes. La matança era tradició fer-la al voltant del dia de Sant Martí, l’11 de novembre, i constituïa un gran esdeveniment familiar que volia celebrar la culminació de l’engreix d’un porc per satisfer les necessitats de carn de tot l’any. Les primeres referències escrites de la llonganissa de Vic daten del 1456, tot i que se suposa que ja s’elaborava des de molt abans.

De llonganisses se n’elaboren moltes a Catalunya, però la de Vic és especial per dos fets:

El primer és que està elaborada amb les carns magres més nobles del porc. La llonganissa de Vic gaudeix d’una indicació geogràfica protegida (IGP) des de l’any 2001 i en el seu reglament especifica clarament que només es pot elaborar amb carns magres de porc procedents del pernil (cuixes), espatlla i magres de primera a les que, un cop picades, s’hi afegiran daus de cansalada i es podran assaonar amb sucre, sal i pebre negre amb gra.

A partir del procés genèric d’elaboració reglamentat que han de seguir necessàriament tots els elaboradors per poder etiquetar el seu producte com a Llonganissa de Vic, les especificitats tals com les proporcions de cada tipus de carn, de daus de cansalada, de la barreja de sucre, sal i pebre, el tipus de tripa o la durada exacte de la maduració constitueixen el punt diferencial de cada elaborador i la clau de la seva personalitat.

llonganissa de Vic

!--akiadsense-->

El segon és que tant el procés d’elaboració com el d’assecat només es pot fer en un grapat de municipis de la Plana de Vic, indret que per la seva geografia i el seu clima genera unes condicions ambientals molt particulars que afavoreixen el desenvolupament d’una flora microbiana típica, responsable dels processos fermentatius i enzimàtics que confereixen a la Llonganissa de Vic el seu olor i sabor característics.

Si la voleu gaudir de valent, porteu-la sencera a taula, o allà on us la vulgueu menjar, i la talleu en talls gruixuts, de mig centímetre més o menys. Sobretot no sigueu garrepes! La podem acompanyar d’un bon pa de pagès, torrat i/o sucat amb uns bons tomacons ben madurs i amanit amb un oli d’oliva extra verge elaborat a Catalunya.

El sabor intens de la carn perfectament curada de la llonganissa de Vic, amb un perfecte equilibri entre el punt salí i un tacte lleugerament picant, la fan apetitosa i convida a acompanyar-la d’un bon glop d’un vi que sàpiga equilibrar la boca d’aquest sabor i tacte, com és el cas del Casa Mariol Syrah Reserva 2015, que ha estat guardonat enguany amb el Premi Vinari de Bronze 2020 en la categoria Negres de Guarda.

Aquest vi, que ja us seduirà d’entrada pel seu color grana viu i, sobretot, pels reflexes violacis que es poden apreciar en servir-lo a la copa i per les intenses aromes afruitades i florals que ofereix d’entrada, és un vi monovarietal de syrah que aconsegueix equilibrar els sabors que ens deixa la llonganissa de Vic gràcies a la seva frescor i el seu caràcter afruitat. D’altra banda, la seva estructura adquirida per la criança en bóta neteja perfectament la boca sense emportar-se el gust de la llonganissa de Vic. Llonganissa i vi formen una molt bona parella.

El Syrah Reserva de Casa Mariol marida amb la llonganissa de Vic
El Syrah Reserva de Casa Mariol marida amb la llonganissa de Vic | Instagram

!--akiadsense-->

Llonganissa de Vic

Ronda St. Pere, 19-21

E-mail: info@llonganissadevic.cat

Web: llonganissadevic.cat

Casa Mariol Syrah Reserva 2014

100% syrah

22 mesos de criança en botes de roure francès

Celler Casa Mariol (DO Terra Alta)

Preu aprox.: 7,95 euros

Tel.: 93 436 76 28

E-mail: info@casamariol.com

Web: http://www.casamariol.com/ca/

Recupereu el pimer lliurament de “La parella perfecta” de Vadevi i Vadegust i agafeu idees per fer a casa. Ostres amb Coca i Fitó d’Or

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa