VadeVi
Pascual: «Per primer cop el pagès podrà triar a quin celler entra el raïm»
  • CA

La verema ja ha començat al Penedès

Aquesta verema del 2012, que tot just acaba de començar, serà especialment singular respecte la dels altres anys, ja que la previsió de menys producció a causa de la sequera pot ocasionar que “per primera vegada el pagès podrà triar a quin celler entra el raïm”. Així ho ha manifestat el viticultor Francesc Pascual, de l’explotació Can Pasqual de Gelida, que apunta que la baixada prevista en la quantitat recollida, més la normativa que no permet destinar més de 12.000 quilos de raïm per hectàrea al cava -aplicada amb rigor per primer cop el 2011- farà que enguany “no hi hagi excedents” i fins i tot, “hi haurà més demanda que oferta”.

Segons el viticultor, aquest fet farà que els cellers “estiguin disposats a pagar un preu més alt per assegurar-se raïm”, fet que per primer cop en molt de temps permetrà als pagesos triar on volen portar la seva producció.

Aquesta és una de les primeres valoracions que VADEVI.cat ha pogut captar sobre el terreny en una verema que s’ha avançat alguns dies i que a més, es preveu que es culli menys quantitat, tot i que en cap cas afectaria la qualitat d’un raïm que es presenta molt sa i en un moment de maduració avançada, especialment per als vins blancs.

De fet, segons apunta el mateix Pascual, la verema s’ha avançat relativament poc, “només un o dos dies”, però amb la particularitat que “s’ha avançat molt la collita del xarel·lo”. Aquest raïm se sol recollir sobre el 15 de setembre i enguany ja n’ha començat la recollida.

D’opinió similar és Eva Plazas, enòloga del Celler Vilarnau, que apunta que el chardonnay “es va veremar a partir del 16 d’agost l’any passat, i aquest només dos dies abans, el 14”, i insisteix que “el problema és que el xarel·lo s’ha avançat molt i s’ha solapat amb la verema d’altres varietats”.

A l’hora de fer valoracions sobre una collita “curta”, Plazas apunta que el chardonnay pot caure “entre el 40 i el 50%”, i el macabeu, “un 30% menys”. En aquest sentit, Plazas apunta que la verema té un comportament “autoregulador”. “L’any passat va ser una anyada excepcional -apunta- i quan un any és molt fort, el següent tendeix a donar una producció molt menor”.

La verema s’extén a tot el territori

Sigui com sigui, la majoria de cellers ja han iniciat la verema. Així, a Vallformosa la verema es va avançar a la setmana del 13 d’agost, collint com a primeres varietats el chardonnay per cava i el moscatell de gra petit, mentre que aquesta mateixa setmana ha començat la recollida de les varietats macabeu i xarel·lo. Tot i la calor i la reducció de la producció, el director tècnic de Vallformosa, Joan Vendrell, destaca la bona qualitat a nivell sanitari del raïm que està entrant al celler durant aquests dies i que per mantenir aquesta qualitat caldrà estar atents a la meteorologia dels propers dies.

Més cellers han inciat aquests dies la verema, com Tomàs Cusiné i Agustí Torello Mata, que l’han començada aquest divendres, 24 d’agost. El raïm que collirà Tomàs Cusiné es destinarà a l’elaboració d’un nou vi, que s’anomenarà Finca La Serra i que sortirà al mercat, segons les previsions, el mes de maig del 2013, després d’una mitja fermentació en bóta de roure. Pel que fa a Agustí Torelló Mata, aquest divendres ha començat la recollida de macabeu i la previsió és allargar la campanya fins a mitjans d’octubre amb la recollida de la parellada. com la resta de cellers, la previsió de recollida és a la baixa, en aquest cas, d’un 15% menys que l’any passat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa