VadeVi
Les patronals del cava demanen més implicació a la Generalitat tot i dependre de Madrid
  • CA
Els representants de les patronals del Cava s'han reunit amb la conselleria d'Agricultura
Els representants de les patronals del Cava s’han reunit amb la conselleria d’Agricultura

!--akiadsense-->

En plena crisi del sector, els representants de les dues associacions patronals del sector del cava, l’Institut del Cava i Pimecava, encapçalats pels seus presidents, Damià Deàs i Pere Guilera respectivament, s’han reunit aquest matí amb la consellera d’Agricultura de la Generalitat, Teresa Jordà. La trobada s’ha fet al Parlament de Catalunya i s’ha allargat per espai d’una hora. Aquest dijous s’espera que emetin una nota de premsa, però ja s’han filtrat els primers detalls, tot i l’hermetisme absolut mostrat tant per part de la Generalitat com per part d’algun dels principals representants del sector, que no han volgut contestar les preguntes d’aquest periodista.

Els líders de les patronals han mostrat una suposada unitat del sector, i li han subratllat a Jordà la importància que té la DO Cava. Li han recordat que hi estan implicades 6.000 explotacions, 224 cellers elaboradors i que suma una xifra de negoci que s’enfila fins als 1.146,8 milions d’euros amb 244,4 milions d’ampolles produïdes el 2018. I han afegit a Teresa Jordà que el cava, que cull més de 335 milions de quilos de raïm, suposa un 70% de la viticultura catalana, i el 99% dels escumosos de Catalunya. Han demanat una implicació explícita de la consellera amb el cava (tot i que la DO, per ser suprautonòmica, depèn del Ministeri d’Agricultura). Els representants de les patronals entenen, segons han confirmat assistents a la reunió, que “la dimensió del cava és molt major que les operacions de grups d’elaboradors”, posant com a exemple concret els 9 cellers membres de Corpinnat escindits el gener passat.

La consellera, que ja s’ha reunit amb el president del Consell Regulador del Cava, Javier Pagés, ha emplaçat els representants de les patronals a una nova reunió el proper mes de setembre, segons han confirmat les fonts consultades. Com es recordarà, ja fa molt que la consellera Jordà es va reunir amb la junta directiva de l’Associació de Viticultors i Elaboradors Corpinnat (AVEC). La reunió també es va fer al Parlament de Catalunya, el 26 d’octubre de l’any passat. Segons Corpinnat, la trobada va servir per fer conèixer a la consellera de primera mà les característiques i la filosofia de la nova marca col·lectiva d’escumosos de qualitat de la UE.

A la reunió d’aquest dimecres, a més de Deàs i Guilera, hi han assistit Vicenç Vidal (copropietari de Vallformosa), Ramon Giró Gramona (propietari de Jaume Giró i Giró), Carles Andreu (propietari de Celler Carles Andreu) i Marta Giró (copropietària de Giró del Gorner). La reunió d’aquest dimecres es va començar a gestar durant l’acte d’entrega dels darrers premis Cartavi de la patronal Associació Vinícola Catalana (AVC), el passat 4 d’abril al Palau de Pedralbes de Barcelona. A l’encontre amb les patronals del cava també hi ha participat el director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi de la Generalitat (Incavi), Salvador Puig.

D’altra banda, segons ha pogut saber Vadevi, Corpinnat, que ha tancat de moment la incorporació de nous membres, ha obert un procés de reflexió interna amb aportacions d’experts externs. Aquest procés de reflexió hauria de concloure a finals d’aquest any. Algun dels elaboradors més destacats de Corpinnat s’hauria manifestat ja partidari d’un retorn a la DO Cava, una opció que no contemplen altres membres. També la DO Cava s’ha obert a demanar l’opinió d’experts per traçar el seu futur. Fins ara, però, la DO Cava i Corpinnat no han mantingut cap reunió formal des de la dolorosa escissió del gener passat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa