VadeVi
Pelegrí: “Hem de concentrar l’oferta per ser decisius a la UE”

El conseller d’Agricultura ha presidit una reunió bilateral entre el Departament i el sindicat agrari Unió de Pagesos. En el decurs de la trobada s’han tractat diversos temes, entre els quals el de la reforma de la Política Agrària Comuna, la crisi que està patint la fruita de pinyol i l’adaptació de les explotacions catalanes a la normativa de benestar animal. Durant la trobada també s’ha tractat sobre els pagaments pendents de l’etapa anterior així com sobre les demandes del sector referents a les infraestructures de comunicacions i sobre les al·legacions a la Llei de titularitat compartida de les explotacions que promou l’Estat.

Pel que fa al pressupost el conseller ha explicat que durant els primers set mesos d’aquest any ja s’han pagat 61,7 milions d’euros d’ajuts cofinançats entre el Departament, el MARM i la UE; 47,1 milions d’euros d’ajuts de fons de la UE i 2 milions d’euros d’ajuts cofinançats entre el Departament i el MARM. Així mateix, s’ha fet un important esforç pressupostari per atendre pagaments pendents d’exercicis anteriors i, en aquest sentit, ha remarcat que dels 34,5 milions d’euros que estaven pendents de pagament a 31 de desembre de 2010, en aquests moments ja se n’han pagat 31,6 milions d’euros.

D’altra banda, Pelegrí també ha reiterat al Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí (MARM) mesures de protecció per als camions que transporten productes cap a França davant les situacions d’obstaculització per part de piquets francesos a la frontera, i que exigeixin a la UE que es garanteixi la lliure circulació de mercaderies.

El conseller ha posat de manifest també la necessitat que el sector uneixi esforços i avanci cap a una major concentració de l’oferta per tenir massa crítica a l’hora de negociar els preus. “Hem de concentrar l’oferta, i agrupar-nos a través de les OPFH per aconseguir uns preus ser interlocutors decisius aquí i a Europa” ha senyalat Pelegrí.

Quant a la Política Agrària Comuna (PAC), Pelegrí ha explicat que el Govern defensarà una PAC eficaç i viable amb prou pressupost per fer front al caràcter estratègic de l’agricultura europea i que assumeixi la funció bàsica de producció d’aliments amb un model econòmicament viable i mediambientalment sostenible. Pelegrí també defensa l’estructura actual de la PAC amb dos pilars i la creació d’instruments per a la gestió de crisis agràries. El conseller també ha explicat que Catalunya defensa el manteniment de pagaments directes com a mecanisme que asseguri un nivell bàsic de renta i l’establiment de mesures destinades a garantir que els productes que es comercialitzin en territori comunitari compleixin les normes sanitàries i mediambientals comunitàries.

Així mateix ha posat de manifest el suport que s’ha donat des del Departament i des del grup parlamentari (al Congrés i al Senat) a les demandes del sector com per exemple en el tema de la llei de titularitat compartida de les explotacions, les indemnitzacions per la construcció de les infraestructures viàries, i també les gestions fetes amb altres instàncies del Govern en relació al tema del vial de serveis apte per al pas de vehicles i maquinària agrícola i que es tinguin en compte a l’hora d’establir les mesures de circulació i també en el disseny de noves vies de comunicació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa