VadeVi
Pelegrí vol acordar amb el sector “La posició catalana davant la Política Agrària Comuna”

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha afirmat avui, al ple del Parlament de Catalunya, que des de la conselleria que encapçala s’està treballant en l’elaboració d’un document marc que reculli la posició catalana i les demandes del sector davant la negociació de la PAC post 2013.

El conseller Pelegrí ha senyalat que “ara és el moment decisiu per negociar una posició forta i comuna, perquè avui es decideix allò que ens afectarà a partir del 2013, i aquest és un dels principals objectius dels acords del Ple del Parlament votats ara fa 1 any que forma part del nostre full de ruta i que compta amb el nostre compromís ferm”.

En aquest sentit, el conseller ha explicat que convocarà el sector “per formular la posició catalana davant de la PAC” amb l’objectiu de defensar amb els representants del sector la nostra posició davant de l’Estat.

La intenció del Govern és que aquest document reculli la veu del sector i les seves aportacions per poder defensar una posició comuna i potent que inclogui, entre d’altres aspectes la creació d’un Observatori de preus a nivell de la Unió Europea (UE) que aporti major transparència sobre els preus a la cadena alimentària; instruments de gestió del mercat i mesures que evitin la volatilitat dels preus, la figura del contracte entre productors i distribuïdors per pactar un preus que evitin les vendes per sota del preus de cost, i així mateix, que s’incorpori la consideració dels joves agricultors i ramaders i que es reconegui el paper estratègic de les dones en el món agrari i rural i s’estableixin instruments de suport per mantenir la seva activitat, així com també la territorialització de la PAC perquè Catalunya pugui gestionar els seus propis interessos.

“Volem que Catalunya lideri les aportacions a la nova PAC amb l’acord del sector” ha senyalat Pelegrí.

El conseller ha aprofitat la compareixença per exposar també les principals línies d’actuació de la conselleria i fer un balanç dels primers 100 dies de Govern.
“En aquests primers 100 dies hem posat els fonaments de les polítiques i les línies d’acció que aquest Departament vol desenvolupar al llarg de la legislatura per impulsar el sector i fer-lo encara més estratègic de cara al futur”, ha dit Pelegrí.

El conseller ha explicat que internament s’està aplicant el que ell anomena “la triple A”. Per una banda, austeritat, el pla d’austeritat de moment ha reportat més de 22 milions d’euros d’estalvi en la despesa corrent (18 milions en despeses de personal i compra de béns i serveis) i en la reprogramació d’inversions no prioritàries (no es faran les aportacions previstes per al 2011 a la nova seu de Gardeny ni a la Casa de la Pagesia, el que suposarà un estalvi de més de 4,5 milions d’euros).

D’altra banda, aprimament, ja que s’ha reduït l’estructura de comandaments en un 10%; i finalment agilitat, ja que s’està treballant en un pla de desburocratització i simplificació administrativa per facilitar que els agents del sector ni hagin de perdre el temps gestionant papers. Pel que fa a aquest pla cal destacar que ja s’han derogat 38 normes de caràcter reglamentari obsoletes, reiteratives o redundants i s’està preparant un Decret que permetrà reduir 77 normes a només 16, i que inclouen, entre altres, mesures per fer els procediments més ràpids i reduir els requisits i la documentació.

Així mateix s’ha iniciat el procés de digitalització de la documentació que presenten els ciutadans i també els treballs per canviar al sistema de comunicació prèvia determinades tramitacions per facilitar la implantació de les activitats i altres tràmits. També s’eliminaran els tràmits de renovació de 6 processos com per exemple el registre d’indústries agroalimentàries.

Pel que fa a les accions que s’estan duent a terme a través del diàleg i el suport del sector, Pelegrí a destacat que durant aquests primers 100 dies, el Departament ha dut a terme moltíssimes reunions, visites i trobades amb representants del sector i de les institucions localsper conèixer de primera mà els problemes que més els afecten i consensuar les línies prioritàries per al futur immediat i a mig termini. Segons el conseller “ Administració i sector hem de sumar, buscar maneres de fer més fort el sector perquè sigui vist i entès com el primer pilar de la nostra economia”.


Josep Maria Pelegrí FOTO: DEPARTAMENT D’AGRICULTURA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa