Pere Bonet: «Som el vi espanyol que més s’exporta al món»

El President del Consell Regulador creu que l'increment de superfície de vinya per a l'elaboració de Cava “tindrà un impacte nul en el conjunt del sector”

“El 2016 ha estat un any intens: la conjuntura econòmica, que encara no s’ha recuperat de la crisi, les xifres d’atur, encara altes; nosaltres, que administrativament hem canviat la naturalesa jurídica, ara som corporació de dret públic”, deia Pere Bonet, president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Cava a la presentació de les dades econòmiques del cava al 2016. “Però estem satisfets dels resultats” -ha dit- i estem tranquils perquè el sector està fort gràcies a les estructures familiars que s’esforcen en donar-li perennitat i oferir un relleu consolidat a les properes generacions”.

D’entrada, abans d’entrar en xifres específiques del tancament de l’any, ha presentat dades de l’evolució del sector en els darrers deu anys (2007-2016). Un període durant el qual celebren que el cava ha crescut 20 milions d’ampolles i que ha consolidat la seva presència en més de 130 països. A més, s’han fet ressò d’un estudi comparatiu entre el cava i el xampany, els dos elaborats segons mètode tradicional, en el qual ha quedat palès que la xifra d’ampolles expedides i d’exportació de Cava ha estat positiva durant aquest període, mentre que el xampany ha disminuït tant en nombre d’ampolles com en exportació.

Centrant-nos en el 2016, el nombre d’ampolles de cava expedides ha superat els 245 milions, el que representa un increment del 0,42% respecte al 2015. També ha crescut de 158 a 162 el nombre de cellers elaboradors de vi base, en el mateix període; i s’han perdut sis cellers elaboradors, “alguns que han tancat per inactivitat i altres que han estat absorbits per altres empreses”, ha explicat el President.

Pel que fa a les xifres de comercialització, hi ha hagut un 1,10% d’increment de vendes totals fins a les prop de 159 milions d’ampolles totals. La UE continua sent el mercat majoritari amb un 46% de vendes, al costat del 35% que es ven a l’interior i del 19% a països tercers. Bèlgica ha passat a ser el país que més ampolles compra , seguit d’Alemanya, tot i que en els dos casos el percentatge de compra ha disminuït en un 1,74% en el primer cas i en un 14,1% en el segon respecte a l’any anterior. Els segueixen en rànking de països importadors el Regne Unit, Estats Units i França (“cas paradigmàtic”, explicava Bonet, perquè hi segueix creixent la venda de cava, tot i ser país elaborador de xampany; de fet, segons el President, s’exporta més del doble de cava del que s’emporta de xampany a l’Estat).

Pel que fa als Caves Prèmium, hi ha hagut un increment també en exportació fins als prop de 30 milions d’ampolles venudes. “Aquest és el camí que ha de potenciar el sector”, afirmava Bonet.

Ens hem consolidat en exportació” –explicava Bonet- “som líders mundials en vins espumosos elaborats segons mètode tradicional. Som el vi espanyol que més s’exporta al món”. A més, ha afegit que el 62% de les 235 empreses de cava tenen presència internacional, “una dada molt important i positiva que va creixent de forma sòlida any rere any”.

Pere Bonet, al centre, estava acompanyat a taula per Francisco Javier Maté Caballero (Ministeri Agricultura), Salvador Rovira (INCAVI) i M.Eugènia Puig (CRDO) | DO Cava

El mercat interior és una altra història. Les xifres són molt similars a l’any passat o fa dos anys, però les vendes continuen estant per sota de les de 2008, quan es van vendre 89.130.000 ampolles; o les de 2010, on es van superar els 95 milions. Aquest any que ara tanquem s’ha venut 86.183.000 ampolles a nivell estatal.

Pel que fa a les categories de cava, els tradicionals (mínim 9 mesos) són els que venen més ampolles en molta diferència (més de 215 milions, seguint una tendència similar a l’any anterior). Els Gran Reserva n’han venut uns 25 milions (+2,82%) i els Gran Reserva, poc més de 4,2 milions, amb una davallada significativa respecte al 2015 del -10,51%: “Això és degut a la baixa rotació d’aquest tipus de productes que, com no surten cada any, no és tant lineal com la d’altres de més joves. Esperem que l’any que ve aquesta xifra torni a pujar”.

ELS REPTES DE FUTUR DEL SECTOR, segons Bonet

 • Internacionalització: “Si volem seguir progressant i tenir un sector sòlid, hem de reforçar i consolidar aquest treball al món”.
 • Caves Premium. “La marca està consolidada en més de 150 països, però li queda molt de camí per recórrer en el segment dels Premium. Volem superar el 20% de la venda de cava: som capaços, tenim qualitat, ho hem de fer”.
 • Sostenibilitat: “Hem de ser sostenibles. Continuar cuidant l’entorn, les vinyes. És el nostre patrimoni”.
 • Reforçar el binomi viticultor-elaborador.
 • Fer més pedagogia del Cava: “Hem de donar a conèixer a tothom –consumidor i tots els intermediaris- què és el cava, com s’elabora, la bona feina que es fa en aquest sector que ralla la perfecció”.
 • Apropar el Cava als joves: “Hem d’aconseguir que ens mirin i s’adonin que també som un producte per a ells. El consum ha canviat i també ho ha fet el producte”.

A la taula, amb Pere Bonet hi havia Francisco Javier Maté Caballero, sotsdirector General de Qualitat Diferenciada i Agricultura Ecològica del Ministeri d’Agricultura; i Salvador Puig, Director General de l’INCAVI. El primer ha incidit en la importància del sector del cava, “d’un negoci que supera els 750 milions d’euros anuals” i que, segons Puig, és un “motor importantíssim” del sector vitivinícola. Maté, a més, ha fet un comentari sobre el nou decret d’ampliació de la superfície de vinya dient que “sé que és un tema que interessa molt aquí” i que “el Ministeri s’ha mostrat sensible a les vostres peticions. De cara al 2018 -ha afegit- tindrà en compte els plantejaments que es facin des del Consell Regulador”.

Pere Bonet ha volgut treure importància a aquest conflicte que va enfrontar els elaboradors de cava extremenys i els catalans: “El percentatge de cava que s’elabora fora de Catalunya és del 4%. I la superfície augmentarà en un 0,09%. S’ha fet molt soroll mediàtic, però realment l’impacte que pot tenir a nivell del sector és nul“.

Comentaris

  Karlus 28 de Març de 2017 16:11
  A tu també t'exportarem i deixeràs d'emprenyar
  Quins collons! 28 de Març de 2017 16:54
  "estem exportant mes cava que els francesos Xampany" A qui vols enredar Bonet? Tresampolles de Moët & Chandon val mes que mil ampolles de Cava via de la Plata. Parla en termes d¡euros exportats no d'ampolles. Foteu la culpa al Ministeri d'haver consentit l'ampliació de la superficie cultivable quan en realitat han sigut els tres grans del cava els mes interessats . Els premiums ho faran a Catalunya i la bazofia a Extremadura, Aragó i la Manxa. Mes tard ja compraran bodegas per allà.
  josep 28 de Març de 2017 17:48
  no serà pas el teu cava (per anomenar-lo d'alguna manera). quina cosa més dolenta i apestosa
  El cava espanyol? 28 de Març de 2017 18:06
  De moment
  Born in the Cat 28 de Març de 2017 19:24
  CAVA... i CATALÀ, si us plau.
  hèctor 28 de Març de 2017 20:21
  Però el que cada vegada es veu menys a Espanya. Per què? Quina contradicció, oi? Potser és uqe alguns no han entès res.
  Xavier 28 de Març de 2017 22:37
  Si feu números, els seus, surt que cada ampolla l'han venut a una mitja de 4 €. Un gran negoci. Així està el cava considerat al món. Un producte de molt baixa qualitat.Ja podem anar fent triomfalisme que no aprenem
  vi espanyol? 28 de Març de 2017 23:24
  I li fan boicot a Espanya! Ah ah ah. Alguns espanyols són tan rucs que també fan boicot als amos unionistes cavistes!! Ole la ignorància espanyola! I ole els ous daquest senyor que s'empassa uns gripaus que tela...
  Flama 29 de Març de 2017 6:40
  Mira com li paguen les escanyes els seus favors, no li compren. Quina pena trair el pais per a res.
  Flipander 29 de Març de 2017 11:06
  Bonet. La teva bazòfia líquida gasificada no la volem al nostre territori. Ves-te'n a extremadura, t'estan esperant amb els braços oberts a canvi dels favors que els has fet. Però compte, mai diguis que ets català perquè sinó et faran boicot, ja, ja, ja, ja. Quina vergonya de personatge tètric, el pitjor de la condició humana renegant del seu origen.
  Dionís 30 de Març de 2017 19:36
  I el que per sort per la nostre salut, menys és consumeix a Catalunya.
  Núria 31 de Març de 2017 14:58
  I no van parlar de l'escandalosa xifra de "el preu mitjà per ampolla" aquest any????

Nou comentari