VadeVi
Pere Campos: “Hem de dignificar i comunicar més la figura de l’enòleg”
  • CA

Pere Campos fa un parell de mesos que ha estat nomenat president de l’Associació d’Enòlegs i Enòlogues de Catalunya. Pren el relleu a Joan Miquel Canal, qui havia estat al capdavant de l’entitat durant els darrers quatre anys, i entra amb idees i un projecte molt clar que vol posar molt més en valor la feina i figura de l’enòleg. “Hauríem d’aconseguir que el president de l’entitat sigui una autoritat de país”, dirà.

Campos és un enòleg de vocació que va començar a vincular-se amb professió de fer vi, però sense donar continuïtat a prèvies tradicions familiars. Recorda els primers contactes amb el sector molt jovenet quan tot just havent complert els 15 anys, ja traginava entre vinyes fent veremes. Més tard, s’aniria formant i aprenent amb diversos cursos, i aniria enllaçant feines des d’aquells inicis a Covides, el veurien passar per Vilarnau, Montesquius i Caves Hill, on hi fa d’enòleg des de fa divuit anys. Una feina que, a més a més, que compagina amb assessories a d’altres cellers o elaboradors del territori català.

Entra a dirigir l’entitat amb idees clares.

Així és. Crec que hem de dignificar la figura i feina dels enòlegs i m’atreviria a dir que el president de l’entitat hauria de ser fins i tot una autoritat de país. S’està fent molt bona feina, i ens hem de significar més.

Això passa per fer de la comunicació un eix important en el seu mandat?

Totalment. Hem de ser capaços d’explicar més i millor tot el que fem, perquè si no comuniques sembla que no estàs fent res. Ens hem de posicionar en el mapa i ser més mediàtics.

Pere Campos és enòleg de fa anys. Com van ser els seus inicis en aquest sector?

Sóc un enòleg de vocació. De fet, a casa meua ningú s’havia dedicat abans a fer vi, però jo m’hi vaig enamorar de molt jove. Tenia només 15 anys que ja feia les primeres veremes a Covides i des d’aleshores, sempre he seguit el camí de l’enologia enllaçant responsabilitats en diversos projectes. Treballant, això sí, i estudiant per les nits a l’Escola Balmes.

Ha format part de l’equip de diversos cellers, fins que arriba a Cavas Hill, on hi és des de fa 18 anys.

Si, sortosament mai m’ha faltat la feina. D’un lloc em proposaven marxar a un altre, i així vaig passar per Vilarnau, Robert J. Mur o Montesquius. He anat enllaçant projectes fins ara, que porto 18 anys a Cavas Hill, i encara puc compaginar la feina amb alguns assessoraments a cellers amb qui havia coincidit, com Cava Berdié.

Aquest passat mes de febrer, se’l proposa com a president de l’entitat dels enòlegs i enòlogues catalans. Com rep el repte?

És un gran repte i responsabilitat, però em fa molta il·lusió representar la meua professió en àmbit català. Soc una persona de consens, que m’entenc per igual amb els joves i amb les persones de més edat. M’agrada escoltar i sobretot sumar.

Quins seran doncs els pals de paller del mandat?

Crec que aquests propers anys hem de fer molta feina per reposicionar-nos com a col·lectiu, però també generar xarxes amb altres entitats del sector per fer-nos més forts. Amb l’Administració, INCAVI, amb l’Associació de Sommeliers… Hem de donar més visibilitat a les persones que fem vins, però també lluitar contra l’intrusisme, perquè cert que tothom pot fer vi, però no podem permetre que s’autoanomenin “enòlegs”, quan no ho són.

I a nivell d’estructura i funcionament, preveu introduir canvis?

De moment hem creat quatre comissions de treball per poder actuar específicament àrees importants del nostre dia a dia. També vull incidir en fer més comunicació, com deia abans, perquè l’enòleg no se sent sempre còmode fora del celler, però hem de sortir més, fer-nos conèixer. Ser referents i fer una associació més transversal, amb major presència al territori.

Continuarà la Nit de l’Enologia i el Congrés?

I tant, i intentarem potenciar més totes dues accions i fer-ne més difusió. De fet, ens estem plantejant fins i tot separar-les en el temps; enguany encara les mantindrem el mateix dia -finals d’octubre o primers de novembre-, però la idea és que no coincideixin en el calendari i donar-los més entitat pròpia per separat.

I a nivell d’associats, preveieu créixer o fer-vos més atractius per atraure més enòlogues i enòlegs?

Actualment som unes 400 persones a l’Associació i volem créixer. Volem recuperar enòlegs i enòlogues que tradicionalment havien format part de l’entitat i que ara no hi són. I d’altra banda, ser prou atractius perquè se’ns apropin les noves generacions. Tenim talent de totes les edats, i els joves han d’incorporar-se, han de poder fer sentir la seva veu també a través de l’entitat. D’altra banda, amb les persones amb més experiència, els sènior, per què no crear una espècie de consell de savis perquè puguin tutoritzar persones que comencen o que puguin necessitar un acompanyament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa