VadeVi
Persones amb discapacitat intel·lectual fan la verema al Bages
  • CA

Una cinquantena d’usuaris de l’entitat bagenca Ampans, que dóna ocupació i acollida residencial a persones amb discapacitat intel·lectual, treballen aquests dies fent la verema a la finca d’Urpina, situada a Sant Salvador de Guardiola. D’aquestes, una quinzena són persones amb nòmina a Ampans i que poden treballar fins a vuit hores el dia, i la resta prové del centre ocupacional. El director d’Ampans, Toni Espinal, ha explicat a l’ACN que, per a molts dels usuaris, treballar fent la verema els fa sentir-se útils i els permet comprovar que formen part d’un projecte en comú. Ampans preveu recollir prop de 7.000 kg de raïm i comercialitzar més de 6.000 ampolles de “vi solidari”.

Fa prop de dues setmanes que una cinquantena d’usuaris d’Ampans treballen recollint raïm a la finca que l’entitat té a Sant Salvador de Guardiola. En total, preveuen recol·lectar prop de 7.000 kg de raïm de la varietat sumoll i merlot. L’objectiu final, segons el director d’Ampans, Toni Espinal, és elaborar més de 6.000 ampolles de “vi solidari” per comercialitzar en restaurants i botigues de la comarca. Tot i això, Espinal ha advertit que la vocació d’Ampans “no és ser vinaters, sinó donar feina amb productes de la terra”. “Per això l’anomenem vi solidari”, ha explicat.

La finca d’Urpina té tres hectàrees de terra dedicades a la producció de vi . La previsió d’Ampans és ampliar-les amb la incorporació de dues hectàrees més amb varietat picapoll i mandó, que són autòctones del Bages.

“Pots conèixer gent nova i trencar amb la rutina”

Espinal ha assegurat que estar en contacte amb la natura i les feines rurals permet que les persones amb discapacitat es puguin sentir més útils.

Una de les usuàries, Teresa Anguera, ha explicat que la feina de veremar és “pesada i cansada perquè sembla que no s’acaba mai”. Tot i això, ha assegurat que treballar a la finca d’Urpina “és molt divertit perquè coneixes gent nova i canvies la monotonia del dia a dia”.

El Cristobal Jimenez forma part de la brigada de jardiners d’Ampans. Segons ha explicat, treballar fent la verema és “una mica cansat, però molt divertit” i, per altra banda, “permet tenir una nòmina cada final de mes”.

La finca d’Urpina, un exemple de solidaritat

La finca d’Urpina dóna ocupació i acollida residencial a persones amb discapacitat intel·lectual. Es tracta d’un terreny, de 119 hectàrees, que la família Vila de Sant Salvador de Guardiola va cedir a Ampans per construir-hi un habitatge on actualment hi viuen 24 persones. L’entitat també es fa càrrec de l’explotació agrària i d’unes vinyes que hi ha a la finca.

El projecte inclou la creació d’una granja-escola sobre temes de ramaderia i agricultura que puguin visitar nens i adolescents amb o sense discapacitat. Segons Espinal, l’objectiu d’Ampans és fer sostenible la finca d’Urpina i ha avançat que s’estan plantejant la possibilitat d’elaborar d’altres productes com mel o tòfones. Fins i tot, s’està avaluant la possibilitat de tenir-hi bestiar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa