VadeVi
Pilar Puértolas, la responsabilitat d’estar al capdavant d’una empresa centenària
  • CA

Pilar Puértolas va néixer entre bombolles. Recorda quan de petita, el seu avi li donava gasosa amb cullereta, com si la preparés per ser en un futur la Directora General de Sanmy, l’empresa que va fundar el seu besavi i que compleix 120 anys.

Vostè tenia clar que es volia dedicar a l’empresa familiar?

No gaire. Sóc la petita de tres germanes i crec que néixer en tercer lloc m’ha donat una perspectiva diferent pel que fa a la rebel·lia de trencar les tradicions familiars que a vegades tenen els fills grans. Jo volia estudiar biologia.

Però així i tot va estudiar Econòmiques. Com va anar això?

La meva mare em va induir a fer-ho. Algú havia de tirar endavant l’empresa familiar. Per acabar-me de formar vaig fer un màster a Esade en direcció d’empreses familiars. I ara la veritat és que no me’n penedeixo perquè ho visc molt intensament.

Quan es va incorporar a l’empresa ja ho va fer com a la cap?

En absolut. Vaig començar des de baix de tot. Fent tasques administratives i arremangant-me on fes falta. A més és el que he vist fer a casa sempre. Donar una mà allà on ha fet falta. I encara ara. Si m’he de posar l’uniforme per entrar a la fàbrica ho faig sense cap mania. Així també et dona una perspectiva de com estan les coses a tots els departaments.

Veig que s’ho passa bé fent el que fa…

M’apassiona la meva feina. Tinc tres fills i l’empresa és com si fos el quart.

És fàcil compaginar la vida familiar amb la seva feina al capdavant de Sanmy?

Seguint la tradició familiar vaig incorporar el meu marit Nacho Sancho a l’empresa i ara és el Director Tècnic. Així tot és més senzill. I l’empresa és present a la feina i també a casa.

Però les seves responsabilitats no s’acaben aquí i ocupa càrrecs de representació del sector…

Sí. Sóc la presidenta del Gremi de Begudes Refrescants i Distribuïdors de Barcelona i també estic al comitè de direcció de l’Associació de Begudes refrescants d’Espanya. No sempre ha estat fàcil ser una dona en aquests llocs de responsabilitat però a poc a poc tot es va posant al seu lloc.

Fins a quin punt li pesa estar al capdavant d’una empresa que té 120 anys?

Sanmy és una empresa moderna i el meu equip i jo estem sempre atents a la innovació de productes, tecnologia, modes… Per això, per exemple, no vam dubtar a col•laborar amb els Premis Vinari dels Vermuts 2015 amb els trofeus exclusius que es van lliurar. Ara bé, això no treu que tot i que sempre miro cap a endavant, aquest 120 anys, són la història de la meva empresa, de la meva vida, de la meva família. I això no pesa. És un orgull.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa