Xavier Nadal i Josep Elias a la seu de Pimec, on han exposat la proposta al sector. Foto: VADEVI.cat

Els candidats de Pimecava a les úniques vocalies en disputa al Consell Regulador del Cava, Xavier Nadal de Caves Nadal, i Josep Elias de Parató Vinícola, han exposat aquesta tarda el seu pla d’acció en cas de ser elegits com a representans dels subcensos 3 i 4 d’entre els elaboradors de Cava.

Segons Elias “fins ara, el Consell regulador ha estat un ens abstracte que sembla que jugui en contra dels elaboradors petits. Només regula, però no aconsella, i això ha de canviar de manera que hi hagi un diàleg fluid amb els petits elaboradors”.

Un dels temes en el que els dos candidats s’han mostrar ferms, és en la necessitat d’obrir un debat sobre les diverses zones elaboradores que hi ha dintre la DO Cava. “Hem d’afegir adjectius a les ampolles”, ha dit Nadal, que proposa poder diferenciar els caves procedents de zones concretes. “Hi ha diversos tipus de cava, els de gran consum, molt necessaris, però també els singulars. I aquestes singularitats són les que s’han de poder posar en valor, i ho hem de fer en positiu”.

També han explicat la necessitat d’establir accions promocionals adequades a la singularitat dels petits elaboradors de cava.

Un altre dels aspectes en que pensen incidir, és en donar a conèixer coses que ja s’han fet, passos en la bona direcció, però que, al seu parer, no han estat prou divulgats entre els consumidors, com per exemple la distinció dels caves Reserva (més de 15 mesos de criança en ampolla) i Gran Reserva (més de 30 mesos).

També han proposat la creació de la Taula del Raïm. “Els viticultors són la base”, ha dit Nadal, que ha proposat “crear uns escandalls del preu al que es pagarà el raïm en funció de la zona, de la qualitat del raïm. Així el viticultor podria programar la seva explotació amb unes expectatives concretes”. “No pot ser que els pagesos no sàpiguen a quin preu cobraran el raïm, fins i tot després d’haver-lo portat a un celler o una cooperativa. Així no es pot fer un pla de rendibilitat”, ha explicat Nadal, tot i reconèixer que no es poden pactar preus, així que serien uns escandalls “orientatius”.

Els altres candidats

L’Institut del Cava, la patronal que agrupa les empreses més grans del sector, presenta també els seus propis candidats als subcensos 3 i 4, Jaume Gramona (Gramona, S.A.) i Ramón Giró (Jaume Giró i Giró, S.L.). Els candidats suplents d’aquesta candidatura són Damià Deas (González Byass, S.A.) i Montserrat Mascaró (Antonio Mascaró, S.L.).

Per la resta de subcensos, l’1 i el 2, no serà necessari celebrar eleccions al haver-se presentat una única candidatura per cada subcens (Freixenet, S.A. i Codorníu, S.A. pel subcens 1 i Pere Ventura i Família, S.L. i Juvé Camps, S.A com a titulars i Marquès de Monistrol, S.A. i Covides, S.C.C.L. com a suplents respectivament del subcens 2).

Pimecava té 56 associats que es reparteixen entre els subcensos 3 i 4. El subcens 3 està format per un total de 41 empreses, la majoria de les quals estan associades a l’Institut del Cava. En el subcens 4 hi ha censats un total de 186 cellers, una part dels quals estan associats a patronals, si bé la majoria no consten associats a cap entitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa