VadeVi
S’activa el pla de xoc per controlar les poblacions de senglar a la vinya
  • CA

El passat mes de març el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va presentar el Pla estratègic per al control dels danys produïts pel senglar 2022-2024; un pla que pretén reduir en tres anys les poblacions de senglar i els efectes i conflictes que produeix a Catalunya.

Aquest dijous, en el marc de la cogovernança dels sistema de denominacions d’origen de Catalunya, el subdirector d’Activitats Cinegètiques, Jordi Ruiz, ha acompanyat la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, a les trobades que fan les DO i l’INCAVI per coordinar polítiques en pro al sector vitivinícola. La reunió d’avui ha tingut lloc a la seu dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica a Lleida.

Aquest pla pretén assolir un nombre de senglars estable i compatible amb la conservació d’altres espècies dels nostres ecosistemes i les activitats humanes. Especialment el pla busca treballar en la prevenció i la protecció de conreus, amb una major dotació de recursos i promoure actuacions cinegètiques segures.

L’INCAVI col·labora i treballa amb el Departament d’Acció Climàtica per aprofundir en el contacte amb el sector vitivinícola i garantir així una comunicació i efectivitat de les accions encaminades a apaivagar els efectes dels senglars i altres espècies animals que puguin perjudicar o malmetre la vinya i els conreus.

Una de les mesures que el Departament posarà en marxa és la creació de taules de cogestió pel control de danys d’espècies cinegètiques. Des de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i l’INCAVI es crearà una taula específica per a vinya per consensuar i activar de manera conjunta mesures que permetin prevenir o aturar els danys. Avui s’ha avançat en la coordinació amb les DO i altres agents del sector per la identificació de parcel·les amb una possible major afectació a través d’un sistema de recollida de dades per zonificar i avaluar la intensitat dels danys. Amb aquest major coneixement es podran aplicar amb major eficàcia les accions que preveu aquest Pla, amb un major control de les espècies cinegètiques a través de colles de caçadors, noves actuacions per protegir els conreus i evitar que accedeixin a l’aliment, entre d’altres.

Alba Balcells, al centre de la imatge, presidint la reunió | cedida

Rellançament dels Vins de Finca Qualificada

En el transcurs de la reunió també s’ha explicat la voluntat de l’INCAVI d’atorgar un protagonisme singular als vins de finca qualificada en els pròxims anys, el màxim reconeixement que se li pot atorgar un vi. “Aquest protagonisme és necessari per reconèixer el treball continuat a la vinya, l’esforç, la constància i l’exigència dels cellers. Actualment, a Catalunya estem produint els millors vins de la nostra història i des de l’INCAVI tenim el ferm compromís de donar-los reconeixement i visibilitat”, ha explicat la directora Alba Balcells. 

En aquesta línia s’ha traslladat a les DO el projecte de rellançament dels vins de finca qualificada que ha de servir, també, de palanca per preservar el patrimoni vinícola i per prestigiar el conjunt del vins catalans. S’ha creat un equip format per tècnics de les DO i l’INCAVI per tal que, en cada territori, es detectin i se sumin nous vins susceptibles de ser reconeguts com a vins de finca qualificada. Actualment, les DO amb vins de finca qualificada són Penedès, Priorat, Montsant, Terra Alta i Pla de Bages.

En la reunió de treball també s’ha fet balanç de les darreres modificacions dels plecs de condicions de les Denominacions d’Origen, canvis en les normes per adaptar-se a les noves realitats i necessitats del sector. Algunes de les modificacions tramitades per l’INCAVI són, per la DOQ Priorat la incorporació de paratges, vins de vinya classificada i gran vinya classificada; la DO Conca de Barberà, incorporació de la varietat Garró i Querol; la DO Pla de Bages, la incorporació de la picapoll negre; i la DO Montsant, la modificació de l’acidesa volàtil pels vins amb un any d’envelliment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa