VadeVi
Per uns preus justos: el manifest dels pagesos del cava
  • CA
Tractorada en la jornada de vaga dels viticultors del Penedès
Tractorada en la jornada de vaga dels viticultors del Penedès | @RutRibas

!--akiadsense-->

La jornada de vaga està convocada per tot aquest dijous i les protestes han mobilitzat fins a 700 pagesos.

El manifest que s’ha llegit davant dels Ajuntaments de Sant Sadurní d’Anoia i Vilafranca del Penedès és aquest:

Unió de Pagesos de Catalunya, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i l’Associació de Viticultors del Penedès hem convocat una aturada de collita i entrega de raïm als cellers durant el dia d’avui per reclamar preus justos per el raïm i el vi base utilitzat per a l’elaboració de cava i vi.

Durant la jornada farem mobilitzacions davant de diversos cellers i institucions per protestat per uns preus que perjudicaran a la pagesia i, de retruc, al territori.

Denunciem que els problemes que pateix el sector van lligats al domini de les companyies elaboradores que mouen més volum, que determinen el preu i els paràmetres de producció sense cap mena de compromís amb els productors i el territori, pensant només en la rendibilitat econòmica immediata. Aquestes empreses volen matèria primera a baix preu i enguany imposen una retallada del 28% respecte de l’any passat, la qual cosa suposa tornar als preus de 1998.

El cava i el vi són productes totalment lligats al territori, a les nostres comarques. Cal que tothom ho tingui ben present, si no, podem córrer un greu perill de deslocalització. Correm també el perill de banalització del producte si no aconseguim que les empreses apostin inequívocament per la qualitat.

El cava és un dels sectors que més acusa aquesta davallada de preus, però no és l’únic, donat que la reducció de preus s’està encomanant a la resta del mercat de vins i caves. En les reunions celebrades a l’agost, primer amb representants de Freixenet-Henkell i, posteriorment, amb les principals empreses del sector, els elaboradors es van negar a augmentar el preu del raïm, dificultant la viabilitat de productors i cooperatives elaboradores de vi base.

Les tres entitats convocants de la vaga lamentem la posició dura i inamovible de les principals empreses compradores. Considerem que els baixos preus que es volen imposar no són justificables, com tampoc ho són les retallades de compra a última hora, que aboquen a la pagesia a una situació difícil.

Demanem la implicació de tothom en aquesta defensa del manteniment de l’activitat agrícola al territori i en la valorització del producte. El vi que produïm a les denominacions d’origen catalanes no pot passar a ser un vi comú, i el cava no pot convertir-se en un simple vi escumós.

Uns preus tan baixos enfonsen el prestigi de les denominacions d’origen, ja que no hi ha prestigi sense un preu digne i just per a tots. Així, no hi haurà ni viticultura de qualitat, ni territori, ni futur. Exigim el compromís de tots els operadors per contribuir a prestigiar el producte de les denominacions d’origen.

El preu del raïm d’enguany ha de tendir a l’alça perquè s’estima que la producció del 2019 serà similar a la de l’any passat i s’hauria d’equilibrar la cadena de valor amb un millor repartiment dels beneficis. Per tant, exigim que les empreses elaboradores marquin un preu de la matèria primera superior al de la campanya anterior, en consonància amb la qualitat del producte.

La decisió del preu fixat per les grans empreses ha estat arbitrària, no respon a la lògica del mercat del cava ni del de la resta de denominacions d’origen. De fet, respon a una lògica globalitzadora. Els productors ens oposem a que les ampolles comercialitzades sota l’empara de les DO continguin producte que ha estat remunerat per sota costos de producció. El segell de les DO ha d’assegurar que el que hi ha dins és viable.

Unió de Pagesos de Catalunya, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i l’Associació de Viticultors del Penedès emplacem, a més, a tots els agents implicats a regular el sector després de la verema. Cal que entre tots analitzem quina és la situació real de la producció, dels cellers i de l’oferta de vi i, de forma consensuada, establim mesures necessàries per gestionar la producció.

I demanem a les administracions, també a la local, que, com a garant de l’equilibri territorial, intercedeixi davant de les empreses.

Al Ministeri d’Agricultura, que limiti la inscripció de noves hectàrees de vinya a la DOP cava, i al Departament d’Agricultura, que contribueixi a plantejar mesures per assolir un equilibri entre l’oferta i la demanda, i a flexibilitzar els compromisos que depenguin de la conselleria.

Les grans empreses compradores han de donar un valor adequat a la feina dels viticultors i al producte que els ofereixen. El seu marge comercial no es pot incrementar posant en risc la viabilitat de les explotacions dels viticultors, que els ofereixen una matèria primera de qualitat per elaborar el seu producte final.

Per un preu just per al raïm i el vi base per a vi i cava! Per a la pagesia i el territori!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa