VadeVi
Primera reunió de l’Observatori de l’Alimentació i l’Agricultura ecològica de Catalunya

La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, i el director general de Planificació i Relacions Agràries, Antoni Diaz, han presidit a Barcelona la primera reunió de l’Observatori de l’alimentació i l’agricultura ecològiques de Catalunya. Aquest nou ens vol ser una eina per a la consolidació de la producció agrària ecològica i respon als objectius del Pla d’Acció 2008-2012. Segons Diaz, serà una eina útil i eficaç per al sector. A més, permetrà, segons el director general, treballar per millorar l’eficiència de la cadena de valor i el coneixement del sector entre la població.

A part de representants del departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), hi ha responsables del Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE), dels departaments de Medi Ambient i de Comerç, de l’Agència Catalana de Consum, del Consell de les Persones Consumidores de Catalunya, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA) (tenint en compte la disposició transitòria), d’Unió de Pagesos, de la coalició ASAJA-AEALL, de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), de la Coordinadora Catalana de Cooperatives de Consumidors/res Responsables de Productes Ecobiològics, de l’Associació de Productors, Elaboradors i Comercialitzadors de Productes Agroalimentaris Ecològics de Catalunya (APECPAE), així com l’Associació de Productors d’Ous Ecològics de Catalunya, l’Associació Vinícola Catalana, la Sociedad Española de Agricultura Ecològica (SEAE), l’Associació Empresarial per a l’Agricultura Ecològica (AE2), Agricultura Biodinámica de España i el Gremi d’herbolaris, apicultors i productors d’aliments dietètics i biològics de Catalunya.

Per al sector agrari i el de l’alimentació i l’agricultura ecològiques en particular és molt important disposar d’informació actualitzada referent a l’actualitat i tendència evolutiva dels costos dels factors de producció i de les condicions de mercat en les quals està immers. D’acord amb el Llibre Blanc de la Producció Agroalimentària Ecològica i el Pla d’Acció per a l’alimentació i l’agricultura ecològiques 2008-2012, hi ha una sèrie de mancances que dificulten el correcte desenvolupament del sector. Per aquest motiu, la informació elaborada a través de l’Observatori serà d’utilitat per al sector, incidint en la seva competitivitat.

L’Observatori és un òrgan tècnic, consultiu i assessor del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció rural. Entre les seves funcions, destaquen: recollir dades tècniques i econòmiques de conjuntura i d’estructura de la producció agrària ecològica, de la seva transformació, comercialització i consum; dissenyar, mantenir i analitzar indicadors que sintetitzin la situació i la dinàmica del sector en cada moment; elaborar informes sobre l’evolució; aportar informació per a l’assessorament públic i privat, i subministrar a la Taula sectorial de la producció agroalimentària ecològica informació sobre la situació estructural i conjuntural.

L’Observatori de l’alimentació i l’agricultura ecològiques de Catalunya s’afegeix als quatre ja existents: de la fruita fresca, del porcí, de la llet i de la vinya i el vi. Resta pendent la creació de l’Observatori del conill de Catalunya.

D’altra banda, cal destacar que tota la informació relacionada amb els Observatoris està previst que s’incorpori en breu al projecte d’obertura de dades públiques (open data) de la Generalitat. L’Open Data ofereix als ciutadans dades de caràcter públic, amb l’objectiu de fomentar l’ús i la reutilització de la informació procedent de l’administració.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa