VadeVi
Aprovats els primers Vins de Mas i Gran Vins de Mas del Penedès

El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Penedès ha aprovat els primers vins que surten al mercat com a Vi de Mas i Gran Vi de Mas. En un ple celebrat a finals d’abril, es va acordar aprovar 12 vins (4 Gran Vi de Mas i 8 Vi de Mas) presentats per cinc cellers que estan sota la seva empara.

Aquestes noves categories, presentades el novembre del 2021 dins del Pla Estratègic DO Penedès 2030, certifiquen les elaboracions de més qualitat de la DO Penedès, vinculades a una masia centenària i seguint uns estrictes processos d’elaboració.

President i Director de la DO Penedès a les vinyes de Mas Rodó el dia de la presentació de la nova categoria | DO

Dotze vins de cinc cellers del Penedès

Els primers vins categoritzats com a Gran Vi de Mas i Vi de Mas, han estat presentats per cinc cellers de la DO: Viladellops, Mas Rodó, Sumarroca, Alsina Sardà i Can Feixes. Es tracta de sis vins blanc i sis de negres.

Viladellops 
GRAN VI DE MAS  “PARANY CARINYENA”
VI DE MAS “TURÓ DE LES ABELLES GRANATXA NEGRE”
VI DE MAS “FINCA VILADELLOPS XAREL·LO 100 %”
VI DE MAS “FINCA VILADELLOPS SELECCIÓ GARNATXA NEGRE” 

Mas Rodó
GRAN VI DE MAS “MAS RODÓ MACABEU”
 VI DE MAS “MAS RODÓ MONTONEGA”
VI DE MAS “MAS RODÓ CABERNET SAUVIGNON”
VI DE MAS “MAS RODÓ RESERVA DE LA PROPIETAT” 

Sumarroca
GRAN VI DE MAS “BORIA”
VI DE MAS “MARGER” 

Alsina Sardà
GRAN VI DE MAS “FINCA LA BOLTANA XAREL·LO”

Huguet de Can Feixes
VI DE MAS “CAN FEIXES BLANC TRADICIÓ”

Gran Vi de Mas i Vi de Mas, el significat de les categories

La creació de les categories Vi de Mas i Gran Vi de Mas s’engloba dins d’estratègia de la DO Penedès de potenciar el reconeixement de la qualitat i l’excel·lència dels seus vins i la tradició vitivinícola del territori.

Per tal de complir amb els criteris de la DO Penedès, el vi s’ha d’elaborar a partir de raïms de vinyes properes al mas, d’una finca propietat del celler o amb un contracte de gestió de mínim de 7 anys. Entre el mas –que ha de ser centenari, ben conservat i situat en un entorn d’alt valor paisatgístic– i les vinyes no hi podrà haver més de 2 quilòmetres lineals.

Les vinyes han de ser ecològiques, collides a mà i amb una edat mínima dels ceps de 10 anys en el cas del Vi de Mas i de 25 anys en el cas del Gran Vi de Mas. Els rendiments per hectàrea de vinya han de ser un 15% inferiors als autoritzats per la DO Penedès. Es potencien les varietats pròpies del Penedès i la criança ha de ser d’un mínim de 8 mesos en el cas dels vins blancs i 20 mesos en el cas dels negres. El model d’ampolla per aquests vins és la Borgonya i en l’etiquetatge apareix el nom tradicional del mas i l’anyada.

Aviat, noves certificacions

El Consell Regulador de la DO Penedès està treballant en la certificació de més vins que han presentat candidatura a ser Gran Vi de Mas i Vi de Mas. En propers plens del Consell s’aprovaran i es donaran a conèixer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa