Per primera vegada des de fa quinze anys, els prestigiosos vins elaborats a la denominació d’origen qualificada (DOQ) Priorat han patit un retrocés del 15% en el global de les vendes dels últims mesos. La patacada ha estat forta i ha posat a la corda fluixa un 20% dels 87 cellers de la DOQ, segons el consell regulador. Però és que a la veïna denominació d’origen (DO) Montsant, també segons fonts oficials, les coses no han anat gaire millor. L’últim trimestre del 2008 es van vendre un 10% menys d’ampolles que en el mateix període del 2007. La crisi, de fet, és un context nou i dolorós per a les dues DO, però també una etapa de canvis empresarials obligats, que Priorat i Montsant afronten amb confiança i esgrimint qualitat.

Una mostra d’aquest optimisme és l’èxit de participants a la Fira del Vi de Falset, un certamen que se celebra aquest cap de setmana i que acull vins de les dues DO de la comarca. La cita, que combina activitat professional i divulgació per a un públic més ampli, serveix cada any per prendre el pols al sector. I aquest any, malgrat les dificultats, a la fira hi participen 74 cellers, una xifra semblant a la del 2008.

D’entrada, Salustià Àlvarez, president de la DOQ Priorat, reconeix que les coses no estan per tirar coets. Enmig de rumors continus que parlen de reducció de plantilles i tancament de cellers, Àlvarez diu que hi ha empresaris atrapats per les grans inversions fetes els últims anys. “Hi ha deu o quinze cellers que ho passen malament”, assegura, i ho atribueix a “un nivell de producció superior a les possibilitats de venda”.

La caiguda de les vendes, que va ser especialment perceptible l’any passat al mercat dels Estats Units, ja ha tingut conseqüències amb retallades de personal en alguns dels cellers de referència. Malgrat tot, Àlvarez creu que “en un any i mig haurà passat el pitjor”, i assegura que en aquest temps la DOQ Priorat intentarà millorar el seu posicionament al mercat català i espanyol, amb menys cost de distribució. Actualment un 50% dels vins DOQ Priorat es venen a l’Estat.

També s’ha fixat com a objectiu incrementar la presència al mercat estatal la DO Montsant, amb una quota d’exportacions encara més elevada que la del Priorat. “Creiem que tenim la millor relació qualitat-preu per afrontar la crisi, i que aquest context ens obrirà mercats nous”, assegura Jaume Domènech, president de la DO.

En els pròxims mesos el consell regulador reforçarà la promoció a Madrid, i com a alternativa als mercats europeus, on la distribució ajusta moltíssim els preus, alguns cellers de la comarca, com ara les cooperatives de Falset-Marçà i Capçanes, han iniciat les primeres operacions a la Xina, un mercat considerat verge i sense recessió.

Una altra estratègia és variar el catàleg i introduir-hi “vins més assequibles que les gammes altes, més difícils de vendre en l’actual context”, explica Domènech, i això fer-ho sense renunciar a la qualitat que ha obert mercat als vins DO Montsant.

Aquest és el camí que han seguit a la cooperativa del Masroig, amb dos vins catalogats amb més de 90 punts pel prestigiós Robert Parker. Un d’aquests vins, el Sycar les Sorts, és de gamma intermèdia, de mitjana criança i molt afruitat que triomfa al mercat nord-americà.

A Noruega i a Alemanya la cooperativa Masroig ha trobat nou mercat per al back in box, un sistema alternatiu d’envasament al buit que permet estalviar costos amb les ampolles. El celler Masroig ja embotella 70.000 litres de vi jove en back in box i l’any que ve espera arribar als 150.000 litres. “De moment, però, només alguns mercats europeus no tenen prejudicis amb aquest sistema, i no és el cas de l’espanyol”, explica el gerent de la cooperativa, Josep Arnal.

Ajudes cap al sud
Més enllà del Priorat i el Montsant, i en un context en què es precipiten canvis profunds al mercat, molts cellers necessiten readaptar les seves estructures per superar la crisi.

El conseller d’Agricultura, Joaquim Llena, que va participar en la inauguració de la fira, va demanar al ministeri d’Agricultura que les ajudes públiques “no mirin tant cap al sud” i tinguin en compte les necessitats dels cellers catalans, “que són els que ho hem fet bé”. Josep Puxeu, secretari general d’Agricultura, va recollir el guant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa