Fa uns dies saltava la notícia que els russos havien “nacionalitzat” el xampany. El president rus, Vladímir Putin, hauria signat un decret en el qual establia que només podran fer servir el nom шампанское –”xampany” en rus– els productors de vins escumosos de la mateixa Federació Russa. Els francesos, malgrat siguin membres del Comitè Interprofessional del Vi de Xampanya, hauran de dur la denominació de “vi escumós”.

Els elaboradors de xampany estan indignats i mentre busquen la manera de resoldre aquest conflicte, han respost mitjançant un comunicat. Segons Maxime Toubart i Jean-Marie Barillère, copresidents del Comitè de Champagne, “privar a la gent de Champagne del dret d’utilitzar el nom de” Champagne “(en ciríl·lic) és escandalós; és el nostre patrimoni comú”, comenten.

El Comitè de Champagne lamenta que aquesta normativa no proporcionarà als consumidors russos informació clara i transparent sobre l’origen i les característiques dels vins. Lamenta que aquesta nova llei qüestioni més de vint anys de discussions bilaterals entre França i Rússia sobre la protecció de les denominacions d’origen. D’altra banda, el Comitè està analitzant els detalls i les conseqüències d’aquesta llei, de la qual no havien estat informats per les autoritats russes.

El nom Champagne està protegit a més de 120 països

Els Champenois, diuen en el mateix comunicat, apel·len a la diplomàcia francesa i europea a obtenir la modificació d’aquesta “llei inacceptable”. Mentrestant, Barillère i Toubart demanen a les empreses de xampany que deixin de fer tots els enviaments a Rússia fins a nou avís.

Nou comentari

Comparteix