VadeVi
Prova pilot amb un producte que podria allunyar els cabirols de la vinya

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha iniciat un assaig amb un producte natural que s’aplica als ceps per protegir-la dels possibles danys dels cabirols. Està autoritzat en agricultura ecològica i actua sobre els sentits olfactiu i gustatiu, amb una olor i un gust que no agrada als cèrvids i fa que no hi busquin aliment.

L’aplicació del producte l’estan realitzant les Agrupacions de Defensa Vegetal del Baix Penedès, l’Alt Camp i el Priorat amb una simple polvorització sobre les plantes. De moment s’ha assajat en 3 parcel·les on habitualment hi ha danys de cabirol. Un cop passats 30 dies s’ha de repetir el procés i valorar-ne els resultats. Aquest producte s’utilitza a França des de fa anys amb bons resultats com a mètode de control biològic.

Un pla específic per minimitzar els danys dels cabirols al Priorat

L’any 2018 el Departament va posar en marxa un pla pilot que treballa de manera coordinada en la prevenció i mitigació dels danys produïts pel cabirol en els cultius al Priorat. Els objectius finals són reduir els danys a l’agricultura, disminuir la població de cabirol en determinats indrets i rebaixar el risc d’accidents de trànsit i malalties. Ara, amb el nou Pla estratègic de prevenció de danys i control sanitari d’espècies cinegètiques 2025 iniciat l’any passat, es vol donar un nou impuls per aplicar tot un ventall d’actuacions més ampli que limiti una proliferació desmesurada de la població de cabirol. Es tracta de controlar d’una manera més eficient els riscos i els danys que genera al Priorat principalment, però que es farà extensiu a les zones veïnes.

Foto: Govern

Augment de densitats però també de captures

Les captures de cabirol al Priorat han augmentat considerablement amb l’ampliació del període hàbil de caça, en què s’ha passat de les 125 peces abatudes en una temporada a les 350 de mitjana en les darreres 4 temporades de funcionament del Pla pilot.

Captures de cabirol a la comarca del Priorat

Captures de cabirol al Priorat

El cabirol és una espècie en expansió a Catalunya i presenta un creixement sense arribar al màxim de població que pot suportar el territori. Aquest augment és per la gran quantitat d’hàbitat, aliment i tranquil·litat que troba el cabirol a Catalunya, incrementat per la manca de grans depredadors naturals. La funció d’intentar mantenir en equilibri les poblacions es regula mitjançant la caça, tot i que es treballen i es valoren altres aspectes com l’accés a l’aliment i a l’hàbitat. En aquest sentit, l’assaig facilita que busquin l’aliment en altres llocs que no siguin els conreus de la vinya, tot just en el període en què la vinya inicia la brosta i és més sensible. A més, enguany, en l’actual escenari de sequera, es preveu que els danys a conreus originats per aquesta espècie podrien augmentar considerablement.

Una taula específica de la vinya

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, juntament amb l’Institut Català del Vi (INCAVI), va promoure la constitució de la Taula de Cogestió per al Control de Danys Cinegètics a la Vinya per debatre i proposar solucions pel que fa als danys causats per espècies cinegètiques. Aquesta Taula, constituïda el juliol de l’any passat, s’emmarca en el Pla estratègic de prevenció de danys i control sanitari d’espècies cinegètiques 2025 i està integrada per representats de tots els sectors de la vinya.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: celler escoda pallejà a abril 29, 2023 | 16:35
    celler escoda pallejà abril 29, 2023 | 16:35
    Qui va introduí el cabirol al Priorat ? pues que paguin ells

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa