Que te’l donin amb formatge

Maridatge de vins catalans amb formatges artesans a càrrec del director de l'Incavi, Jordi Bort i del gastrònom Enric Canut

Jordi Bort i Enric Canut van maridar vins i formatges de tota mena. Foto: Joan Nebot

Dimarts i dintre els actes de la fira Alimentaria, Jordi Bort, director de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), i Enric Canut, gastrònom expert en formatges; van dirigir un tast de maridatge de vins catalans amb formatges artesans.

Aquest acte al que estava convidada la pemsa i els elaboradors dels vins tastats, va ser una mostra dels que es desenvolupen cada dia a la Fira, a l’espai “España, el país de los 100 quesos” al saló Interlact, especialitzat en lactis.

Bort va explicar que si bé la frase “Que no te la den con queso” fa referència a que la combinació de vi i formatge és tan encertada, que és capaç d’enganyar els sentits i fer bo un vi mediocre, en aquest cas, i atès que els tastos estan adreçats a consumidors finals i no a tastadors professionals, és una activitat de gran valor.

De fet, va repetir en diverses ocasions que es tractava “del millor tast d’Alimentaria” atès que lluny de ser una activitat professional feixuga, pretenia ser un gaudi per als sentits.

La selecció de vins i formatges va ser amplia i variada, amb formatges de tota mena, amb predomini dels de llet de cabra “que són els més freqüents a Catalunya”, com va explicar Canut.

Els vins escollits van ser els blancs Soliterra, un xarel·lo del celler penedesenc 1+1=3, i l’Oda de Castell del Remei, amb origen als Costers del Segre.

Els caves van estar representats pel Segura Viudas Torre Galimany i el nou Blanc de Noirs de Juvé y Camps.

Pel que fa als negres, es van tastar el prioratí Salmos, de Bodegas Torres, i l’Abadal 5 Merlot del Pla de Bages. El representant dels vins dolços va ser el Pansal del Calàs, del celler de Capçanes, procedent de la DO Montsant.

Es van combinar amb formatges blaus (Muntanyola), de pell florida, com el Carrat de Borredà o el Garrotxa, de vaca com el Maó semi curat o el D.O.P Formatge de l’Alt Urgell, Tronxon de Catí, a l’Alt Maestrat i un formatge de Doñana amb la pell recoberta de pebre vermell fumat.

Bort va recordar que totes aquestes combinacions estan disponibles per als milers de persones que fan els àpats a l’espai España, país de los 100 quesos, un espai, que com va recordar Canut, es desenvolupa des de fa moltes edicions de la fira Alimentaria i que creix cada any.

Nou comentari