VadeVi
Quim Vila, “en deu anys estarem en una altra dimensió pel que fa a vins”
  • CA

El Tast per Parelles de Vila Viniteca celebra enguany la 15a edició. I ho fa, un any més, convidant els amants i professionals del vi a gaudir d’una experiència tant exclusiva com titànica que té a veure amb despullar un vi que es tasta a cegues i identificar-ne el nom, anyada, varietats i territori d’origen, entre altres paràmetres. El detall, gens insignificant que no sorprèn a qui ja coneix el concurs, és que durant la sessió d’avaluació hi poden aparèixer vins d’arreu del planeta, procedent de qualsevol dels països productors de vi del món.

La distribuïdora, amb seu a Barcelona i que té els orígens l’any 1932, té un catàleg que supera les 11.500 referències i entre les quals, asseguren, té com a mínim un producte de cadascuna de les actuals regions vitivinícoles del món. Calidoscopi, a part. I al concurs hi pot caure qualsevol d’aquests vins fins al total de 14, que són els que competeixen en cada edició: 7 a la fase classificatòria i 7 a la Gran Final. La tria dels vins és un dels grans secrets d’estat de Vila Viniteca, ja que la fa personalment Quim Vila pocs dies abans de la cita i no acostuma a compartir-la amb gairebé ningú. Fins i tot les persones que s’encarreguen de la logística no saben quins vins estan servint. Tot un repte per garantir que no es filtri ni un detall i que els concursants hagin de demostrar el seu gran coneixement per poder endur-se el tan desitjat premi final.

40 mil euros en premis, i més

El Tast per Parelles de Vila Viniteca és un dels concursos més ben dotats econòmicament pel que fa a premis, ja que la primera parella classificada s’enduu 30.000 euros, la segona marxa amb un xec de 7.000 €, i la tercera, amb 3.000. A més a més, els patrocinadors acostumen a regalar algun gadget del vi com poden ser copes Riedel, amb les quals, per cert, es fa tota la jornada de tast.

Per tot plegat, i més enllà del repte professional que suposa, són moltes les persones que cerquen la parella perfecta per poder participar i optar al podi final. De fet, enguany s’ha registrat una xifra rècord en completar les 240 places (120 parelles) disponibles, que s’han omplert en tan sols quatre minuts. I entre els competidors, l’organització destaca la presència de tastadors internacionals, que venen de països com Finlàndia, Dinamarca, Regne Unit o Luxemburg.

El 15è Tast per Parelles de Vila Viniteca es farà a Madrid | Foto: Vila Viniteca

Enguany el concurs va a Madrid

El concurs celebra edicions alternant les ciutats de Barcelona i Madrid, i enguany, la cita torna al Casino de Madrid el diumenge 12 de març. Les parelles comencen a primera hora, i en paral·lel s’organitza una mostra de vins i formatges per a les persones que vulguin gaudir i descobrir noves regions o productes acabats de sortir al mercat. L’entrada per participar en l’esdeveniment es pot aconseguir per 30 euros seguint aquest enllaç.

Aquest és un esdeveniment consolidat en el sector del vi, no només en àmbit espanyol sinó també en l’internacional. Ho confirma el fet que hi competeixi gent de diversos països, però també el fet que per competir-hi s’ha de conèixer a bastament productes elaborats arreu del planeta. Per a Quim Vila aquest és un dels motius d’orgull per continuar sumant edicions, ja que entén que gràcies al concurs “podem reivindicar-nos com a gent de vi des de dues grans ciutats com són Barcelona i Madrid”.

“Ens hem de creure més el que fem”, diu Quim Vila

Vila, que compartia aquestes reflexions durant la presentació a premsa que ha tingut lloc aquest 21 de febrer a l’Hotel AMAR de Barcelona, també s’ha mostrat molt optimista pel que fa a la qualitat dels vins del país, tot apuntant que en els darrers anys s’ha notat “un increment substancial” en la presència a cartes de restaurants i celebrava també que hi hagi més cellers que treballin amb cupos o que fins i tot acabin l’anyada abans d’hora.

“Que no trobem una referència a la carta significa que té més recorregut fora dels cercles habituals i que arriba a nous clients”, dirà, “per això penso que en deu anys els vins d’aquí entraran en una altra dimensió“. Insisteix també que és important pensar en global, i no veure com a competència el projecte veí, “sinó el món”, i alhora entén que per “entendre’ns hem de tastar i conèixer el que es fa aquí i fora”. Per altra banda, el responsable de Vila Viniteca lamenta els preus actuals a la restauració. “Encara hi ha poc marge i comparativament amb altres països productors els vins d’aquí es venen molt barats als restaurants”, dirà. “Ens fa falta creure’ns més el que fem aquí per poder entendre que ens hem de vendre més cars”, conclourà.

Els vins que es van tastar, a cegues, durant el dinar de presentació a premsa | Foto: Vila Viniteca

I tot plegat, ho deia mentre guiava un dinar maridatge elaborat per l’equip liderat pel xef Rafa Zafra en el qual s’ha convidat als periodistes a gaudir del joc i sentir, per una estona, l’adrenalina de qui està competint en aquest esdeveniment. En total, s’han servit set plats per set vins -com en una de les fases del concurs-, dels quals, tastats a cegues, s’havia de determinar varietat, anyada o país d’origen. Aquesta ha estat la minuta:

  • Lustau Fino La Ina
  • Ca’ del Bosco Annamaria Clementi 2014
  • Bründlmayer Grüner Veltliner Ried Käferberg 1ötw 2020
  • Pazo Señorans Selección de Añada 2013
  • Newton Johnson Family Vineyards Chardonnay 2020
  • Domaine de la Janasse Châteauneuf-du-Pape Vieilles Vignes 2019
  • Mas Estela Dolç Solera 1990.
Clara Mercader, més coneguda com a Mariadiamantes, ha estat l’autora del cartell de la 15a edició | Foto: Vila Viniteca

El cartell, de Maria Diamantes

“He donat protagonisme als principals sentits que intervenen en un tast de vins”, explica Clara Mercader -més coneguda com a Mariadiamantes-, autora del cartell de la 15a edició del concurs. I ho fa a través de les “mil notes de sabors i colors” que caracteritzen aquest concurs de Vila Viniteca” S’explica.

“Cada persona tasta i percep el producte d’una manera diferent, i aquesta proposta vol expressar precisament això, perquè hi ha mil maneres d’entendre un mateix producte”, dirà. Per tot plegat, ha buscat, dirà, expressar el que és “un joc de parelles” a través d’un “llenguatge conceptual” i una “composició molt neta”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa