VadeVi
Raimat estrena la primera paret solar instal·lada sobre dipòsits de vi

Raimat ha estrenat la primera paret vertical de plaques solars que cobreix dipòsits exteriors per a la fermentació del vi. El celler estrena una pràctica que podria esdevenir exemple i estendre’s en un futur pròxim, si el projecte aporta bons resultats, cap a d’altres cellers del grup Raventós Codorníu.

70 plaques amb triple funció

La paret conté 70 plaques fotovoltaiques, 35 kW instal·lats, que cobreixen vuit dipòsits d’acer inoxidable. La seva col·locació vertical persegueix una triple funció: captar energia solar per a l’autoconsum, protegir del sol els dipòsits i reduir així la necessitat de refrigeració. El projecte inclou la implementació d’un sistema de seguiment i optimització del consum energètic, unint el control de la producció amb sistemes domòtics per a l’optimització de l’autoconsum elèctric en el celler.

“Comptem amb una potència instal·lada al celler i a la vinya de 500Kwp, que ens permet cobrir el 50% de les necessitats elèctriques del celler”, explica Joan Esteve, director del projecte. “Ens hem de prendre molt seriosament revertir el canvi climàtic i accions com aquesta, pionera al món, són necessàries per fer el possible per aconseguir-ho”, afegeix.

Presentació en societat per donar exemple

La nova paret solar de Raimat s’ha presentat recentment a cellers de tot el país en una jornada organitzada per INNOVI (Clúster Vitivinícola Català) i el CEC (Clúster de les Energies Renovables). L’objectiu és ampliar el coneixement sobre les renovables en un sector, el dels cellers, que ha vist augmentar el seu consum energètic en els últims anys. Una de les causes és, segons la companyia, la necessitat més gran d’ús d’energia per a refredar els mostos i processos de fermentació a causa de les temperatures cada vegada més elevades i el consegüent avançament de la collita.

Raimat calcula la seva empremta de carboni des del 2012. Des d’aleshores, segons ha compartit la marca, l’ha reduït un 47% gràcies a l’ús d’energies renovables, mesures d’eficiència energètica, reducció del pes de les ampolles, entre d’altres. El seu objectiu de cara a 2030 és que aquest percentatge es redueixi un 20% més.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa