La col·lecció ‘Vins del Llegat’ de Codorníu Raventós, que reuneix els projectes més singulars dels diversos cellers del grup, ha protagonitzat aquest dilluns a Barcelona un acte al Palauet dels Jardinets de Gràcia en el qual, sumat a la possibilitat de tastar-los i comentar-los amb els seus enòlegs, ha compartit espai amb un debat i ha finalitzat amb un banquet gastronòmic.
Les persones assistents van poder tastar, de la mà dels seus enòlegs i creadors, tots els vins que formen part del projecte liderat per Ricard Rofes, i que reuneix vins de produccions petites, vinyes històriques i de baixos rendiments, veremes manuals, vinificacions separades i en dipòsits petits. Són “produccions excepcionals, petites joies que havíem d’explicar d’una altra manera”, compartia Rofes.
Promoure projectes sostenibles
L’acte s’estrenava amb aquesta taula rodona, moderada per la periodista Amaya Cervera que va posar l’enfocament en la importància de l‘origen i l’autenticitat en el món del vi i la gastronomia. Entre els ponents, el Master of Wine Fernando Mora, César Cànovas, sommelier del grup amb especial lligam a aquesta col·lecció, i el reputat xef Nandu Jubany.
Mora, que actualment és elaborador a Aragó, va assegurar que, en el món del vi, “l’autenticitat és entendre la importància de la terra, pensar quin gust ha de tenir la vinya des del respecte”. També va advertir que “estem en l’època de l’storytelling, però només serveix si és real“. Mora va defensar la importància de promoure projectes vitivinícoles sostenibles entesos com “els que fixen territori, recuperen vinyes amb gent propera i creen valor en un lloc”.
“Anem faltats d’autenticitat”
El xef Nandu Jubany apuntava precisament que anem “faltats d’autenticitat” i va defensar treballar amb ingredients de la vora sense renunciar mai a un producte d’alçada. Sobre les cartes de vins dels seus restaurants, va reconèixer que ha de tenir grans vins del món, però va defensar que sempre hi ha d’haver vins coneguts pel client “perquè no senti que li estàs prenent el pèl”.
En aquest sentit, es manifestava també el sommelier del grup César Cànovas afegia que tota carta de vins s’ha de fer des de l’empatia, posant-se en el lloc del comensal, i pensant també en la rendibilitat. A més a més, seguint el fil de la taula, va advertir que, sovint, el terme ‘autenticitat’ va lligat a les modes: “ara dir natural i petit sembla més autèntic, però la clau és trobar el centre de gravetat, l’equilibri”.
Els més de 150 assistents a la jornada van poder tastar els diferents Vins del Llegat de la mà dels seus enòlegs i creadors: Ricard Rofes (Scala Dei), Judith Sabaté i Jaume Pujol (Abadia de Poblet), Xevi Carbonell (Can Matons, Parxet), Bruno Colomer (Codorníu), Mayte Calvo de la Banda (Bodegas Bilbaínas) i Jorge Bombín (Legaris).