Els propers mesos els viticultors podrien disposar d’una metodologia que elabori un mapa hídric per saber exactament a quines vinyes s’ha de regar i en quina quantitat. Les grans diferències que hi pot haver entre un cep i un altre, o entre un sector de la vinya i el del costat, pel que fa l’estrès hídric -la necessitat d’aigua que tenen- és el principal problema a l’hora de regar. Fins ara, l’única manera de determinar quins ceps necessiten més aigua seria analitzar diferents mostres en diferents punts de la vinya per confeccionar un mapa hídric, però l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) està desenvolupant una metodologia per fer-ho molt més fàcil.

Es tracta d’instal·lar càmeres tèrmiques i multiespectrals en una avioneta teledirigida per tal de tenir una visió global de tota la parcel·la. La tecnologia emprada permet veure 15 centímetres de terreny en un sol pixel. Aquest divendres s’ha fet una prova a les vinyes de Raimat per comprovar-ne la fiabilitat i ja ha fet assajos a d’altres llocs del món com Califòrnia o Austràlia, amb “resultats cada vegada més positius”, segons ha informat Joan Girona, director de tecnologia del reg de l’IRTA.

El projecte de Reg Deficitari Controlat (RIDECO), que va començar el 2006, és compartit amb d’altres institucions de l’Estat i, segons Girona, està molt avaçat i podria acabar “en els propers mesos”. El que de moment encara no està decidit és com se’n podran beneficiar els viticultors ja que l’equip tècnic és molt car i cal idear un sistema que pugui ser viable. Segons Girona, un cop es comprovi quin és l’interès per part dels viticultors es plantejarà com fer-ho.


El reg és una pràctica habitual a les vinyes de Raimat FOTO: RAIMAT


El territori de Raimat era un desert abans del reg FOTO: RAIMAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa