Reivindicant el vi dolç

A la cafeteria El Born de Barcelona es van aplegar una dotzena d'aficionats i professionals del món del vi català per gaudir d'una selecció de vins dolços acompanyats de pastissos artesans.

Va ser un acte poc habitual, una rave, com el va anomenar Miguel Figini, responsable de Vintaix, que era qui el convocava. I es que no es tractava d’un tast professional ni d’un curs. Va ser una reunió informal en què, atenció, no es tasten, sinó que es beuen vins.

En aquest cas es tractava d’una selecció de vins dolços combinats amb els pastissos elaborats per Kristin Ehrenborg. Aquesta pastissera sueca de quarta generació regenta Villa de la Mariposa, una casa rural situada a Sant Pere de Vilamajor, on ofereix, a més de l’oportunitat de gaudir dels seus pastissos, un indret on meditar i créixer com a persona. La presència de Josep Serra, enòleg i ànima del celler empordanès La Vinyeta, va ser la que va donar profunditat a l’acte.

La festa per als sentits va començar amb el vi Kasumi, del celler empordanès Espelt. És un vi dolç molt especial, elaborat 100% amb carinyena, que es va combinar amb un pastís elaborat segons una antiga recepta sueca amb ametlla, caramel i nata. El segon vi, el Dolç del celler gandesà Edetària, elaborat amb garnatxa negra i un toc de cabernet sauvignon, ens va fer recórrer Catalunya de l’Empordà a la Terra Alta. Per a aquest vi es va triar un cheese cake.

Va arribar aleshores el moment de tastar el vi que havia portat Josep Serra. Era el Sols 2007, una reinterpretació de les tradicionals garnatxes dolces empordaneses. Quan Figini va obrir la tercera ampolla, el Lyric del celler penedesenc Mas Comtal, va aprofitar per dedicar unes paraules a Joan Milà, l’enòleg d’aquest celler, que va morir en un accident fa un mes. Aquest monovarietal de merlot, el més potent dels vins tastats, es va acompanyar d’un exquisit pastís de xocolata negra, de textura lleument cruixent, que va encoratjar els qui començàvem a dubtar de la capacitat del nostre estómac.

Per acabar, la garnatxa negra Mil·lennium Dolç del celler Xavier Clua a Vilalba dels Arcs, moment que Figini va aprofitar per explicar que la garnatxa és la varietat més sensual, la de textura i sabor més llaminers i, per això, la vertadera protagonista de la Rave dels Golafres.


Josep Serra, enòleg del celler La Vinyeta, al fons en un moment del tast FOTO: VADEVI.CAT

Nou comentari