VadeVi
Romina Ribera guanya la VII Beca Emili Giralt i Raventós – Cultures del Vi
  • CA
VII Beca Emili Giralt i Raventós – Cultures del Vi

!--akiadsense-->

El jurat de la VII Beca Emili Giralt ha decidit atorgar aquesta beca al projecte El vi i el monaquisme femení en l’edat mitjana en territori català: el cas del monestir de Sant Daniel de Girona, de la llicenciada en Història, Romina Ribera Marigó.

Es tracta d’un projecte que vol estudiar quin ha estat el paper dels monestirs femenins en la història de la vinya i el vi en època medieval a partir de l’estudi de la documentació conservada al monestir de Sant Daniel de Girona. El jurat ha valorat la proposta per la seva innovació, ja que encara no s’ha fet recerca sobre aquesta temàtica i per tant aquesta investigació pot aportar una nova mirada a l’actual estat de la qüestió.

El projecte, que s’haurà de dur a terme durant un any, consistirà primer en l’estudi de tot el material ja publicat sobre monaquisme femení, ja sigui en àmbit català, espanyol i en menor mesura europeu. I posteriorment se centrarà en la consulta de les fonts primàries de l’arxiu documental del monestir de Sant Daniel de Girona.

La recerca hauria de permetre refutar o validar si el silenci historiogràfic vers el paper del monaquisme femení en la història de la vitivinicultura medieval en context català, es deu al fet que aquests monestirs, per raó de la seva natura, no van en cap mesura intervenir en la dinamització social i econòmica que si s’atribueix als monestirs masculins. O si la manca de notícies sobre la relació entre el monacat femení i el vi és fruit de l’endèmica manca d’estudis en clau de gènere i de la manca d’investigadors i investigadores que hagin tractat aquesta temàtica amb la voluntat d’integrar-la.

Aquesta és la setena edició de la Beca Emili Giralt i Raventós-Cultures del Vi, un certamen impulsat des de VINSEUM – Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, amb l’objectiu d’estimular recerques sobre temes relacionats amb la viticultura i la vinicultura des de la perspectiva de les ciències socials i humanes. La beca està dedicada a l’historiador Emili Giralt i Raventós, en reconeixement a la seva tasca investigadora i com a impulsor de la recerca històrica en el camp de la vitivinicultura als Països Catalans.

La dotació de la beca és de 3.000€ gràcies al patrocini de Fundació Privada Mútua Catalana.

En la present edició s’han presentat set projectes diferents arribats de tot Catalunya.

El jurat de la VII Beca Emili Giralt Raventós ha estat integrat pels següents membres:

Sr. Ramon Marrugat Cuyàs, filòleg i membre del Patronat de la Fundació Privada Mútua Catalana, actuant com a president del jurat;

Sr. Gabriel Jover Avella, professor d’Història i Institucions Econòmiques a la Universitat de Girona i membre del Centre de Recerca d’Història Rural.

Sra. Anna Isabel Serra Masdeu, professora del Departament d’Història i Història de l’Art a la Universitat Rovira i Virgili.

Sr. Josep Colomé Ferrer, professor del Departament d’Història Econòmica, Institucions, Política i Economia Mundial a la Universitat de Barcelona.

Sr. Carles Salazar Carrasco, professor del Departament d’Història de l’Art i Història Social a la Universitat de Lleida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa