VadeVi
Salvador Puig (Incavi): “La Llei Vitivinícola és una llei de país”
  • CA
Salvador Puig, és el director de l’Incavi | Jordi Play

!--akiadsense-->

Salvador Puig, director de l’Incavi, es mostra molt satisfet que finalment la Llei Vitivinícola s’hagi aprovat al Parlament de Catalunya amb cap vot en contra. Tots els grups parlamentaris hi van votar a favor tret de quatre abstenció de la CUP. Una situació poc habitual al Parlament català. Per Puig això demostra que és una llei de país i recorda que pel sector és una molt bona notícia perquè a més de no imposar nous deures sí que ofereix nous drets.

Ha estat un procés llarg que finalment ha culminat i amb un ampli consens.

Hi ha una feinada al darrere que ningú s’ho imagina. Just després de la votació quan tot els diputats aplaudien va ser molt emocionant. Ningú hi ha votat en contra i per això podem estar tots molt contents.

És poc habitual que al Parlament s’aprovi una llei pràcticament per unanimitat.

No ho és gens i això demostra que és una llei de país. De fet és l’únic sector productiu que té la seva pròpia norma i és molt interessant que tots els grups polítics, independentment de la seva ideologia coincideixin en la necessitat de tenir-la.

Ha comptat també amb la implicació del sector?

En la redacció de la llei hem escoltat moltes veus. S’han recollit moltes opinions que hi han posat interès com les denominacions d’origen, els sindicats agraris, les patronals del sector, els col·legis professionals, l’institut del suro, l’associacio d’enolegs…S’han recollit totes les inquietuts del sector.

Però l’Associació Vinícola Catalana, la patronal del vi lamenta que la llei no hagi estat més valenta i atrevida.

És una llei molt àmplia i volíem que fos així, perquè quan concretes més és quan surten les diferències d’opinió i les discrepàncies i volíem tenir un ampli consens. Amb una legislatura curta havíem de ser realistes i hem arribat fins on podíem arribar. Ara tenim la llei i serà el reglament el que entri més al detall.

La llei incorpora moltes novetats pel sector?

No és una llei nova. La que teníem del 2002 és una bona norma, però la volíem tenir al dia i això ara ja ho tenim. La Llei Vitivinícola catalana perfecciona i clarifica tot el que fa referència al control per garantir encara més els vins sota l’emprada de les dnominacions d’origen, però no només. No incorpora noves obligacions al sector I en canvi dona més seguretat jurídica. Volem que els el celler noti més assessorament, més facilitats a l’hora de tenir accés a noves varietats vincícoles, sobretot les ancestrals, sobretot pensant amb el canvi climàtic.

I els vins fora de denominació com queden?

També amb més garanties de cara al consumidor. Els cellers que se senten més còmodes treballant fora d’una denominació ara tindran més controls. Volem que en cap cas ningú tingui la sensació que els vins que no tenen l’empara d’una DO no estan subjectes a control.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa