VadeVi
Sánchez-Camacho: “Un secret poc conegut”
  • CA

A Catalunya tenim vins i caves de gran qualitat, però malauradament aquesta qualitat és un secret conegut encara per massa poques persones. Creiem que aquest secret no pot continuar ocultant-se durant més temps i per tant, cal donar a conèixer arreu del món la qualitat dels nostres vins i caves.

Per dur a terme aquesta tasca, és imprescindible prestigiar els nostres vins i caves i tenir una major presència tant a casa nostra com a nivell internacional. Malauradament, avui encara resulta complicat trobar vins catalans a les cartes dels restaurants, fins i tot als de casa nostra. Si aquesta és la situació a Catalunya, a l’estranger, tret d’unes poques marques que han fet durant anys una important tasca per crear una xarxa comercial, és pràcticament impossible trobar vins i caves catalans.

En això, l’INCAVI ha de tenir un paper fonamental. El pressupost del l’INCAVI és reduït i més de la meitat dels cinc milions d’euros de pressupost se’n va en personal i despeses de funcionament, restant molt poca cosa per a accions de foment dels vins i caves i per la internacionalització dels productors catalans. Des de l’administració catalana s’ha de treballar per tal que els vins i caves catalans estiguin presents en les mostres i fires tant nacionals com internacionals. I s’ha de treballar per crear xarxes de distribució comercial dels nostres productes com han fet altres denominacions d’origen.

Un altre via per a promocionar el nostre vi és el turisme que ens visita. Cada any milions de turistes visiten Catalunya i entre l’oferta d’activitats, rarament és troba cap relacionada amb els vins. Cada dia arriben al Port de Barcelona milers de creueristes, però en cap d’aquest vaixells es pot trobar un vi o cava català. En canvi, sí que se’n trobaran de francesos, italians, o vins de la resta d’Espanya. Tampoc trobaran cap botiga per adquirir-los.

Si no guanyem nous mercats, nous consumidors, el nostre vi continuarà sent el secret més ben guardat de Catalunya. El consum per càpita a casa nostra ha caigut del 80 litres de fa 30 anys a només 18 litres per càpita. Això ha repercutit en els productors però també en la pagesia que rep uns preus pel raïm que difícilment cobreixen els costos. Perquè tot el sector guanyi, cal guanyar mercats i afavorir el consum saludable de vins i caves enfront altres begudes i desvincular el consum només per àpats i celebracions.

Alícia Sánchez-Camacho.
Cap de llista del PP

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa