VadeVi
Sant Sadurní d’Anoia traslladarà del centre històric les petites i mitjanes empreses del cava

Sant Sadurní d’Anoia concentra el 90% de la producció de cava a tot l’Estat. Només en el seu centre històric hi ha una seixantena de caves petites i mitjanes que se sumen a les més importants, Freixenet, Torres i Codorniu, ubicades als extrems del poble. Algunes d’aquestes petites i mitjanes caves s’han vist obligades a marxar del nucli o fins i tot del municipi perquè l’espai reduït del que disposaven els limitava el creixement. Aquest és el cas de la bodega Pere Llopart, que se’n va anar a Subirats (Alt Penedès) o de Lacrima Baccus. Per evitar que casos com aquest proliferin, l’Ajuntament de Sant Sadurní treballa des de fa anys per crear un Parc del Cava per oferir-los un espai alternatiu.

Amb aquesta iniciativa, Sant Sadurní d’Anoia vol evitar perdre un patrimoni pròpiament sadurnidenc. La voluntat és que la producció de cava d’aquestes petites i mitjanes empreses s’efectuï en una zona on s’hi podrien concentrar fins a catorze empreses, que disposarien de 27 hectàrees, i es mantinguin les antigues bodegues del casc històric.

D’aquestes 27 hectàrees, 45.000 metres quadrats seien edificables mentre que la resta hauria de ser de vinya. Així, les caves quedarien encerclades per vinyes, on es podria oferir un mostreig de diferents tipus de ceps.

Aquesta concentració d’empreses, segons Joan Amat, alcalde del municipi, faria incrementar el turisme, ja que, a més d’arribar-se fins a les grans caves, els visitants s’aproximarien fins el Parc del Cava, on en trobarien moltes i de dimensions inferiors.

El projecte, però, està sotmès a que la Comissió d’Urbanisme hi doni llum verda, una circumstància que pot no fer-se esperar més de tres mesos, segons fonts del consistori.

Fa un temps, l’ajuntament va rebre quatre o cinc demandes d’empreses que estaven interessades en el projecte. La crisi, però, fa témer a l’alcalde que la voluntat d’aquestes hagi pogut canviar i, per això, també es plantegen la possibilitat de impulsar el parc per fases i atraure empreses foranes. Malgrat això, Amat matisa que amb quatre empreses ja es podria impulsar el parc.

L’alcalde de Sant Sadurní d’Anoia, però, adverteix que el projecte no és apte per a les grans empreses cavistes que, si volen canviar d’ubicació, s’hauran de buscar espais alternatius.


Juvé i Camps té una de la seixantena de caves que hi ha al centre de Sant Sadurní FOTO: VIOLETA GUMÀ / ACN

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa