VadeVi
Sergi Figueras: «Els Vinari fan bona feina com a altaveu dels cellers»
  • CA

Al Petit Celler mai paren de desenvolupar el seu talent. Compten amb una botiga especialitzada a Manresa i una altra al barri de Sant Gervasi de Barcelona, i ara també amb una vermuteria al centre de Manresa que sempre està de gom a gom. Sota la batuta de l’empresari Sebastià Lozano, redescobreixen als seus clients noves facetes del món del vi, amb il·lusió, molt treball i passió. Vet aquí els principals ingredients de l’èxit del seu equip, un dream team de professionals del vi i la sommelieria catalana. Sergi Figueras és un d’ells.

Guardonat com a millor sommelier de Catalunya i de l’Estat espanyol el 2012, és un apassionat de la viticultura d’alçada i, actualment, el trobem a la botiga d’El Petit Celler Barcelona. Explica que ha emprès un nou projecte més personal, amb l’inestimable suport de l’empresa, el de buscar i fer “vins a mida”. A més enguany, serà una de les noves cares que s’incorpora al jurat dels Premis Vinari dels vins catalans.

– Quan comença la teva història amb el món del vi?

– Quan treballo a la Torre del Remei –un hotel 5* a Bolvir de Cerdanya-, i n’era el maître de sala. Un company francès es va incorporar a l’equip com a sommelier, i aquest em va “activar” a olorar, a beure, em va ensenyar a tastar i amb ell, descobreixo tot un ventall de vins i estils que fins aleshores ni sabia que existien. Després de despertar-me aquest gran interès pel món del vi, decideixo estudiar i especialitzar-me al CETT. I en surto formant part de la primera promoció de sommeliers, junt amb altres grans companys com Roger Viusà, Sergi Montalà…

– Títol en mà i coneixements activats, aleshores?

– Obro una cafeteria a Puigcerdà. Desconnecto una bona temporada i em dedico a tirar cafès i atendre als clients de l’alta muntanya, que sempre m’ha agradat.

– Però no estaríem parlant aquí si t’haguessis quedat a la muntanya, oi? Tornes a la capital?

– Sí. Rebo una oferta de feina per anar a treballa a Barcelona i em llenço de cap. No surt tal com em pensava però acabo aterrant al restaurant “Bravo 24” del xef Carles Abellán, on tinc el plaer de treballar amb un altre gran sommelier del grup com és Antonio Lopo. I tinc la sort de seguir treballant amb ell al Petit Celler!

– I allí et dispares a millor sommelier de l’any?

-Bé, es pot dir que faig com un “reset” i trobo una manera diferent de tastar, d’entendre els vins. Em poso un altre cop les piles per actualitzar-me, per ser més bon professional i per exigència d’una clientela que cada cop tenia més set de coneixements del món del vi al restaurant on treballava. Una de les vies més desafiants que vaig trobar eren els concursos de sommeliers. Em presento el 2011 per veure on està el meu nivell, no fos que m’hagués “adormit” en temes de vins. I per sorpresa, quedo en segona posició al concurs de millor sommelier de Catalunya i d’Espanya.

– I l’any següent, hi tornes.

– Sí. Continuant amb el tema que volia saber del meu nivell, ho torno a provar. Recordo que el primer any m’ho vaig passar molt bé perquè no tenia cap pressió. En canvi, la segona vegada, a més de les expectatives de la gent, un mateix també es posa més pressió perquè t’has de superar… I bé, ho vaig aconseguir! El 2012 vaig ser el millor sommelier de Catalunya i de l’Estat espanyol.

– Parlant de concursos, què et semblen els Premis Vinari?

– Els Premis Vinari estan fent molt bona feina com a altaveu dels cellers. Elaborar un vi és una decisió que comença a pagès, qui decideix que plantar, com cuidar-ho, i s’acaba amb les decisions de l’enòleg al celler, que definiran el vi i el posaran a la venta. Moltes decisions per agradar al públic final i al qual li hauran de fer conèixer aquest vi i la seva qualitat. En aquest sentit, els Premis Vinari ajuden a descobrir aquests vins al públic, amb els tastos a cegues per un jurat imparcial i professional es valoren les qualitats dels millors vins que fem al nostre país, quins destaquen cada any i per a cada estil de vi.

– Què és Thunder Wine Makers“>?

– És el nou projecte que hem creat amb l’Antonio Lopo i hem engegat aquest passat mes de febrer. Busquem i fem vins a mida. Som com una figura de “negociant” a la francesa, busquem coses especials pel client que ho demana. És a dir, nosaltres busquem un vi que el client dissenya amb uns paràmetres determinats. La idea és que siguin vins ‘pop-up’, una història d’una anyada. Tenim sort que el Petit Celler ens dóna suport en aquest projecte més personal i comparteix certs recursos amb nosaltres. Treballar en entorns que entenguin les teves il·lusions, no té preu.

– Sembla un projecte molt del segle 21.

– Tota la meva trajectòria de sommelier en restaurants i botiga especialitzada ha influït també en aquest projecte. A vegades, pot semblar un treball súper exigent pels horaris i pels clients, però també es gaudeix molt. Saber seleccionar vins per als clients, recomanar-los i explicar-los perquè es tastin de la millor manera possible. Però somiar que encara queden vins per arribar i que els puguem trobar, personalitzar-los, és l’experiència que ara comencem.

– Ben bé com un concurs de vins.

– Gairebé…

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa