VadeVi
Si és brillant i aromàtic, serà un bon rosat

En el procés d’elaboració del vi rosat el més important és el color i les aromes. Un cop feta la verema es deixa macerar el raïm perquè el most agafi el to adequat. El que dóna color al vi és la pell del raïm negre, de manera que encertar el temps de maceració és molt important. S’acostuma a deixar entre 12 i 18 hores, però dependrà de si s’han afegit substàncies d’extracció del color com enzims o anhídrid sulfurós. A partir d’aquí el most segueix processos semblants als del vi blanc, com el desfangat, la fermentació, clarificació o la correcció de l’acidesa.

A part del color cal tenir molt en compte l’aroma. Segons Joan Milà, enòleg especialista en rosats, cal tenir molta cura que el vi no s’oxidi, vigilant els processos de trasbalsament i utilitzant si cal gas inert i proteccions sulfuroses. Assegura que “el vi rosat és molt més fràgil que els blancs o els negres”.
[[frase]]Però tot i que el procés d’elaboració és molt important, segons Joan Milà, el vi dependrà principalment de l’anyada: “el vi no es pot fer cada any igual, de fet jo crec que l’èxit d’un celler està en no fer cada any el mateix vi”. Milà va ser dels primers a Catalunya a utilitzar el merlot per fer rosats a finals de la dècada dels vuitanta. Actualment, des del celler Mas Comtal, Joan Milà elabora rosats de gran qualitat que trenquen el tòpic que els rosats no poden ser bons vins.

Tradicionalment el rosat era el resultat de la barreja de vi negre i vi blanc i per això estava molt desprestigiat. Actualment, però, cap vi rosat de denominació d’origen es pot elaborar seguint aquest procés i com a màxim es pot barrejar raïm negre i raïm blanc. “El que ha passat és que ha avançat més ràpid la tècnica que no pas el coneixement dels consumidors”, explica Milà. Assegura que un vi rosat ben fet pot tenir gran subtilesa i que els productors de rosat han de lluitar contra el desconeixement de la gent. Tot i així afirma que “està incrementant el consum dels rosats a l’Europa Central i sobretot a Anglaterra”.

Segons Milà, “un bon rosat ha de ser aromàtic, no ha de ser àcid però tampoc excessivament pla i ha de tenir un color molt brillant” i pot maridar amb entremesos, anxoves, salmó, carns blanques i fins i tot amb vedella.


El merlot és una varietat de raïm negre procedent de França FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa