VadeVi
Sumarroca aposta per la innovació i relativitza la importància de la tradició
  • CA

Bodegues Sumarroca aposta per la innovació i l’abaratiment dels costos de producció per poder competir amb altres països productors on la mà d’obra és més barata però que competeixen en el mateixos mercats. Així ho ha afirmat Carles Sumarroca, president del grup penedesenc, que ha relativitzat la importància de la tradició: “Les tradicions que valen la pena s’han de conservar, però les que no, han de quedar als llibres d’història”. El líder de Sumarroca té les idees clares. Considera que els Estats Units, Àfrica i Austràlia han innovat molt “perquè no tenien el pes de la tradició” i assegura que Europa ha de fer el mateix. Per això es mostra orgullós de l’aposta per la tecnologia que ha fet el celler en els últims anys. L’enòleg de Sumarroca, Tomàs Puig, hi està d’acord i assegura que la qualitat del gran Gran Brut Allier i el Núria Claverol és el fruit d’escollir els millors raïms i d’aplicar una bona tecnologia en el procés d’elaboració.

Aquests dos caves, presentats aquesta setmana als mitjans de comunicació a la Sala Guinovart del Foment de les Arts i el Disseny (FAD) de Barcelona, han estat valorats com els dos millors caves de l’Estat espanyol per la Guia Peñín.
[[frase]]
El Gran Brut Allier, un cava fermentat en barrica nova de roure francès, que li dóna un matís final, i amb una criança d’entre 3 i 4 mesos. “Tot i que no sóm gaire xarel·listes està fet amb xarel·lo, chardonnay i parellada”, explica l’enòleg Puig i afegeix que “de xarel·lo tant poc com sigui possible i tant com sigui necessari”. En aquest cas, assegura, s’ha escollit “la millor finca de xarel·lo, amb una producció molt baixa i un terrer molt especial”. Té un preu de venda al públic d’entre 20 i 24 euros.

Pel que fa al Núria de Claverol, cava que porta el nom de l’esposa de Carles Sumarroca i una dedicatòria gravada a l’ampolla en què dels seus tres fills, Tomàs Puig ha destacat que la intenció era “fer un cava molt diferent, trencar amb el cava de sempre”. “L’ampolla també havia de ser especial i per això vam convocar un concurs de disseny al FAD”, explica Carles Sumarroca. La selecció del raïm, xarel·lo i macabeu, s’ha dut a terme manualment, escollint només els de major qualitat.

Aposta per la innovació
D’altra banda, Carles Sumarroca ha valorat molt positivament la decisió, vint anys enrere, d’haver utilitzat varietats foranies com el chardonnay, el sauvignon blanc o el riesling, com a manera de donar un valor afegit als seus caves en un moment en què pocs cellers les utilitzaven. Tot i així, assegura que en altres llocs de Catalunya aquestes varietats donarien millors resultats: en zones de més de 800 metres sobre el nivell del mar i amb un major contrast entre el dia i la nit. De fet, el president del grup ha deixat intuir una nova etapa dins del celler: “d’aquí poc ho intentarem”.

Pel que fa a les varietats, cal destacar també la finca que han batejat com a Vinyes del món, un planter de 360 varietats diferents que, amb deu ceps de cada una, produeixen entre 20 i 30 quilos de cada varietat. Es tracta d’un projecte dut a terme en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili. “Ja estariem satisfets si trobéssim una sola varietat de qualitat que afavorís el desenvolupament del Penedès i contribuís a la seva imatge”, explica Carles Sumarroca.

Una de les altres apostes de Bodegues Sumarroca és el tap de rosca. L’enòleg Tomàs Puig ha assegurat que, la decisió ha tingut una gran acollida per part dels sommeliers de l’alta restauració, tot i que reconeix que és un sistema que no està gaire ben vist pels consumidors: “pel que fa a la qualitat i la permanència, molt bé; ara falta veure com funcionarà a nivell comercial”.


El cava Gran Brut Allier és considerat el millor de l’Estat per la Guia Peñín FOTO: BODEGUES SUMARROCA


Carles Sumarroca és el president del grup FOTO: BODEGUES SUMARROCA


Carles Sumarroca i Tomàs Puig durant la presentació del cava Gran Brut Allier i del Núria Claverols FOTO: BODEGUES SUMARROCA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa