VadeVi
Surten al mercat les primeres ampolles reutilitzades amb el programa reWINE
  • CA

!--akiadsense-->

La cooperativa de Falset Marçà és un dels primers cellers que se van sumar al projecte ReWiNE per analitzar la viabilitat de reutilitzar ampolles de vi, juntament amb la Vinyeta, Talcomraja i Vins Pravi.

Tambe hi ha involucrats 100 restaurants i comerços i la planta de rentat Infinity.

Recordem que a Catalunya cada dia consumim 9 milions de begudes embotellades. Un 6% són ampolles de vi, al voltant de 650.000 ampolles i d’aquestes un 43% no es reciclen.

Aquest projecte ara es troba en la segona fase per demostrar la viabilitat d’un sistema sostenible de recollida, neteja i reutilització d’ampolles de vidre en el sector vinícola de Catalunya.

És per això que parlem amb Ferran Vidilla, responsable de marketing de la Cooperativa Falset-Marçà i un dels que coneix de primera mà com s’està fent el procés d’aquesta prova pilot.

Vidilla recorda que reutilitzar les ampolles és el que shavia fet sempre “encara es continua fent amb altres tipus de begudes però amb el vi es va anar oblidant, fins que s’ha oblidat del tot”.

Les primeres proves eren per comprovar si després del rentat de les ampolles es podien tornar a fer servir sense que alteressin les propietats organolèptiques del vi que s’hi tornaria a posar a dins. Un cop comprovada l’eficiència d’aquest procés que consisteix en 10 cicles d¡obplir i buidar l’ampolla, va arribar el moment de comprovar la seva viabilitat ambiental i econòmica.

“En aquest moment nosaltres fem una mena de circut intern. Amb els restaurants a qui distribuïm els demanem que guardin les ampolles i quan tornem les canviem per les plenes”, explica Vidilla. “Les emmagatzemem al celler i quan en tenim una quantitat important, es porten a la planta de rentat”

Palets d'ampolles de vi buides de la Cooperativa Falset Marçà per reutilitzar
Palets d’ampolles de vi buides de la Cooperativa Falset Marçà per reutilitzar | Cedida

!--akiadsense-->

De moment treballen amb 7 restaurants de la zona que segons els responsable de màrqueting de Falset Marçà han acollit molt be la proposta.

És ara en què les ampolles reutilitzades surten al mercat i per tant és tanca el cicle. És previst que a final d’aquest any, es puguin tenir dades que corroborin la viabilitat d’aquest projecte.

El projecte, coordinat pel Parc de Recerca UAB, té un pressupost total de 991.309€, del qual el 60% l’aporta la Unió Europea, i compta amb la participació d’una spin-off de la UAB, l’Agència de Residus de Catalunya, la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, la planta de rentat Maria Nutó, la Cooperativa Falset Marçà i altres cellers.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa