VadeVi
Tast de Santa Bàrbara al poble de les mines del Priorat
  • CA

Coincidint amb la festa local dedicada a la patrona dels miners, l’ajuntament de Bellmunt del Priorat i els cellers locals convoquen el I Tast de Santa Bàrbara, el dia 4 de desembre, on els visitants podran conèixer el vi jove del 2010 (tast gratuït) i els vins embotellats d’altres anyades (tiquet d’1 euro).

Serà a partir de les 12 del migdia, moment de la inauguració de la plaça i de l’estàtua dedicada als miners (al carrer de les Flors). La història d’aquesta població està estretament lligada a les mines de galena, que durant dècades van ser la principal font de riquesa del municipi. Cada any, per Santa Bàrbara, aquesta localitat celebra una processó amb la imatge de la verge des de la Casa de la Mina fins a l’església parroquial.

El I Tast de Santa Bàrbara s’afegeix a les diverses celebracions que durant l’any s’organitzen en la DOQ Priorat per difondre els vins dels diferents pobles. Recentment s’han celebrat el Tasta Porrera (13 de novembre), la Festa del Vin Blanc de la Morera i Scala Dei (31 d’octubre), la Festa del Vi i la Verema a l’Antiga de Poboleda (4 de setembre) i la Nit dels Vins de Torroja (el passat mes d’agost).

Complex industrial minero-metal·lúrgic
La Mina Eugènia va ser el nucli més important de les explotacions mineres de la conca del Priorat, per les seves dimensions –uns 14 Km de galeries subterrànies fins a 620 m de profunditat- i pel seu rendiment extractiu. El complex industrial minero-metal·lúrgic fou construït entre finals del segle XIX i principis del segle XX com a complement de l’activitat d’extracció minera. Així, del mineral objecte de l’explotació, la galena, se n’obtenia ja el plom i s’exportava en lingots.

L’explotació minera al Priorat va assolir el seu punt més àlgid en aquesta època, coincidint amb la industrialització, però el plom d’aquesta zona és aprofitat des de la Prehistòria. Durant el segle XX l’empresa concessionària de les mines, Minas del Priorato S.A., va construir un conjunt d’habitatges per donar cabuda a la nombrosa mà d’obra que arribava d’altres zones mineres de l’Estat. La Casa de les Mines, majestuós edifici d’estil modernista, data del 1905 i fou destinada a residència de la direcció, oficines i laboratori de l’empresa. El conjunt minero-metal·lúrgic de la Mina Eugènia va estar en actiu fins al 1972.


pou mines de Bellmunt

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa