VadeVi
Tasta Catalunya 3, els caves de Nadal a Molins de Rei
  • CA

L’Associació Molinenca de tast fa activitats tot l’any. Foto: Facebook Molinenca de Tast

L’Associació Molinenca de Tast proposa un tast de caves, pensant en les Festes de Nadal, pel proper divendres 14 de desembre. És el Tasta Catalunya 3, que segueix als dos anteriors de vins negres catalans.

El tast es farà a la nova seu de l’Associació Molinenca de Tast, a l’edifici modernista, obra de de César Martinell de la Federació Obrera.

Aquesta tercera Etapa del Tasta Catalunya s’ha reservat per a la darrera Denominació d’Origen catalana que quedava per tastar, la DO Cava. Es tracta d’un producte de gran qualitat que s’elabora amb el mètode tradicional que és el mateix mètode xampanyès (méthode champenoise) adaptat a les varietats autòctones del Penedès. Les varietats principals utilitzades en el cupatge del cava són: el macabeu, la parellada i el xarel·lo. Cadascuna aporta al cava unes característiques que es complementen:

-el macabeu aporta dolçor i perfum,

-la parellada aporta finesa, frescor i aroma, i

-el xarel·lo aporta cos i estructura.

També s’utilitzen el chardonnay i el subirat parent. Per als caves rosats s’utilitzen també les varietats negres garnatxa, monestrell, pinot negre i trepat.

A partir d’aquestes varietats de raïm s’elabora el vi base, que és el vi tranquil que s’utilitzarà per elaborar el vi escumós en una segona fermentació. El procés de vinificació és el normal, amb un premsat suau a baixa pressió dels mostos, una clarificació per eliminar els fangs del most (terra i fulles), i fermentació en grans tancs. Un cop obtinguts els vins base es fa el cupatge adequat. El mètode tradicional pròpiament dit comença amb el tiratge, l’embotellament del vi base afegint-hi el licor de tiratge. És una mescla de vi blanc, de sucre i de llevats que, en fermentar, produiran el diòxid de carboni i l’aroma característic.

Les ampolles es deixen en repòs en posició horitzontal en caves, en foscor i quietud, i a una temperatura constant d’uns 15°C. La durada de la criança és, com a mínim, de nou mesos.

Per eliminar les restes de llevats i d’impureses es fa l’operació de remogut que es duu a terme situant les ampolles inclinades en pupitres inclinats. L’objectiu és acumular els sediments ran del tap. Tradicionalment aquest procés es feia manualment girant cada ampolla diàriament un vuitè de volta al mateix temps que s’augmenta la inclinació. Quan l’ampolla està en punta, totalment invertida, es fa el procés de degollament. Segons el procés artesanal es destapa l’ampolla deixant sortir una petita quantitat d’escuma. Avui aquesta operació es fa mitjançant la congelació del coll de l’ampolla. Al destapar-la es dispara el bloc de gel del coll amb els pòsits atrapats.

Per fer aquest tast a cegues, l’Associació Molinenca de Tast compta amb l’experiència i els coneixements del sommelier Jordi Munt, de Vinalium.

El preu del Tast serà de 15€, i de 12€ pels socis del Club Envinades, i es farà divendres 14 de desembre a la Federació Obrera, al carrer Jacint Verdaguer, 48 de Molins de Rei, i hi ha 20 places disponibles per a una sessió a les 21h.

Les inscripcions i reserves es poden fer a través d’aquesta adreça de correu electrònic: [email protected]

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa