VadeVi
Més d’un centenar d’anys d’història, a la copa
  • CA

Dijous 16 de juny. Matí. A uns 20 kilòmetres de Barcelona. El dia es presenta clar i hi ha previsió de sol i calor. Ens trobem a Alella Vinícola, un dels cellers històrics de la comarca del Maresme que ens convida a conèixer algunes de les seves novetats vinícoles en motiu de la celebració dels seus 110 anys de vida.

Alella Vinícola té els seus orígens al 1906 i el celler, dissenyat per Jeroni Martorell –un dels deixebles de Gaudí-, ha vist i participat activament en l’evolució del sector vitivinícola de la zona durant el segle XX i aquests inicis del XXI. Les vinyes, en la seva majoria al centre d’Alella, donen el fruit dels vins que s’embotellen sota les marques Marfil, Ivori, Vallmora, Violeta i Mayla.

Xavier Garcia, enòleg i propietari del celler, condueix la jornada que comença passejant entre vinyes i que segueix amb la presentació –tots els presents estem asseguts a taula amb un bon esmorzar- de l’anyada 2015 dels vins del celler. Coincidint amb aquest aniversari, han recuperat l’ampolla (del tipus Rhin, flauta alemanya, i de colors verd, marró i blanc) i la imatge original d’aquell vi, “el blanc d’Alella”, elaborat amb la varietat estrella de la zona, la pansa blanca.

L’enòleg presenta –i serveix- la seva gamma dels vins tranquils, dolços i generosos. Comença amb les versions recuperades, el Marfil sec (100% pansa blanca) i el Marfil clàssic (60% pansa blanca i 40% garnatxa blanca), dos vins que naixen de vinyes pròpies que treballen seguint metodologia ecològica, sense herbicides, insecticides ni adobs orgànics. Aquestes ampolles, juntament amb el Marfil Rosat, es poden trobar a les botigues habituals i a restauració amb la nova imatge commemorativa.

Les novetats no acaben aquí. Garcia explica també que han recuperat una varietat de raïm negra desconeguda. Creien que era garnatxa negra, però els anàlisis van confirmar que el seu perfil no es corresponia a cap de les varietats existents de vitis vinífera catalogades fins ara. Actualment, l’estan estudiant amb l’administració, però des del celler ja s’han atrevit a fer algunes proves d’elaboració de vins monovarietals amb la idea de conèixer-ne l’evolució i el producte que podria esdevenir.

Els vins dolços d’Alella Vinícola també clamen aquí el seu espai. Els presenten – Marfil Violeta, Marfil molt dolç i el generós sec- i els serveixen acompanyant els postres, un brownie casolà. I per acabar la jornada, ara que ja hem arribat de sobres a l’hora de l’aperitiu, se serveixen els vermuts.

El celler ha vist naixer al 2015 el projecte de l’empresari local Albert Cabanas, que consisteix en l’elaboració de vermut: El primer, elaborat amb garnatxa negra, el vermell Barbarosso; i, des d’aquesta primavera, el blanc Barbabianco, de pansa blanca. Expliquen que, per fer-lo, segueixen les receptes tradicionals del vermut, amb una barreja d’herbes i plantes medicinals i aromàtiques mediterrànies com la farigola, el romaní i el fonoll, entre d’altres. Les noves ampolles tenen una imatge moderna, inspirant-se amb les històries de pirates de la regió.

En aquesta jornada hem tastat la història i vist l’evolució de vàries generacions d’aquest celler en el món del vi. I, a més, hem passejat per les vinyes que donen els fruits i permeten aquesta manera de fer i entendre el vi als professionals d’Alella Vinícola. Porten 110 anys explicant històries, però de ben segur que en seguiran explicant moltes més.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa